Синиша Љепојевић: Запад избачен из Евроазије по први пут у последњих 200 година

Онај ко влада Евроазијом, он влада и читавим светом због тога што је тај простор изузетно богат природним ресурсима, каже бивши дописник Танјуга из Лондона

Евакуација америчке амбасаде у Кабулу, 2021. (Фото: Рахмат Гул/АП фото)

Иако су се Американци званично повукли у Авганистану, остала је мрежа ЦИА у чијој режији се изводе нови терористички напади. Они би да покажу како нови талибански режим нема капацитет да сачува мир, каже публициста Синиша Љепојевић.

Западни свет и Велика Британија покушавају да прикрију суштину рата у Авганистану, оцењује он у емисији радио Спутњика „Од четвртка до четвртка“.

Љепојевић каже да се у Авганистану налази још око 17.000 америчких плаћеника што представља – капацитет деструкције. Он наглашава, међутим, да нове власти нису наивне али да нису ни без савезника.

„Суштина онога што се у Авганистану жели прикрити јесте чињеница да је по први пут у последњих 200 година Запад избачен из Евроазије, а то је историјски догађај. Јер, онај ко влада Евроазијом, он влада и читавим светом због тога што је тај простор изузетно богат природним ресурсима“, рекао је Љепојевић.

Запад изгубио Евроазију

Другу ствар, додаје наш саговорник, коју желе да прикрију је начин одласка САД и НАТО из Авганистана.

Он подсећа да су преговори трајали три године као и да их је на крају Америка издала. Свима је било јасно, каже Љепојевић, да ће се они повући али је начин на који су то учинили – изненађујући.

Припадник авганистанских безбедносних снага у напуштеној ваздухопловној бази у Баграму, 5. 7. 2021. (Фото: Рахмат Гул/АП фото)

„То повлачење сведочи о распаду унутрашњег система, пре свега, у Америци. Држава је у потпуном хаосу. Подсетио бих како су напустили авиобазу у Багрему пре месец дана – било је бежање главом без обзира. Иза себе су оставили велику ратну технику, не само две хиљаде оклопних возила, већ и три авиона „Херкулес“ и преко стотину хеликоптера,“ објашњава наш саговорник.

Какви су то нови талибани?

Да би прикрили своју неспособност, Љепојевић каже да Американци пласирају приче да су постигли договор са талибанима (организација забрањена у Русији) да им оставе сво то наоружање.

Он додаје да су ови сад „талибани“ потпуно нови покрет који се формирао у последњих седам година. Разликује се, додаје он, на првом месту по идеологији, јер су ближи социјалистичком виђењу друштва. Друго, наставља Љепојевић, имају припаднике свих етничких група, за разлику од претходних талибана који су били само Паштуни који су много више убијали остале етничке групе, него што су се борили због ислама.

Талибани (Фото: Рахмат Гул/АП фото)

„Трећа ствар која их карактерише јесте чињеница да су успоставили сарадњу са Русијом, Кином, Ираном и што је најважније са Пакистаном. Треба нагласити да је Пакистан одбио захтев да се америчка војска евакуише на територију те земље, па због тога пребацују војску у Јордан,“ сматра он.

Кина жели Авганистан на „Путу свиле“

И поред америчке блокаде девизних резерви које су износиле око 9 милијарди, Авганистану не прети економски суноврат. Љепојевић каже да је та земља посматрач у Шангајској организацији за сарадњу и да већ постоје програми како ће Кина да помогне економски развој, а у плану је и да постане део новог „Пута свиле“.

„Тешко је рећи да ће Авганистан да доживи просперитет али и да ће да преживи најтежу фазу. Пошто је мрежа ЦИА и даље тамо, треба да очекујемо диверзије и убиства али се овај процес не може зауставити. Ипак, ми и даље видимо људе који желе да напусте ту земљу. Једни припадају онима који су узимали новац и сарађивали са Американцима и они имају статус издајника. Друга врста су људи који користе прилику да оду из сопствених економских разлога, али је питање колико њих ће заправо успети да оде,“ наглашава наш саговорник.

Ко је следећи на мети Запада?

Љепојевић не искључује могућност да ће западне силе након Авганистана покушати да поправе свој пољуљани рејтинг на Блиском истоку али истиче да су капацитети знатно смањени те је његова процена да ће се повући и из тог дела света.

Синиша Љепојевић (Извор: Снимак екрана/Хелмкаст)

„Онда ће се устремити на Европу, јер је то једини део планете где Америка верује да може да остане. Запад нема капацитет за неки нови рат, већ је само способан да плати неког како би убијао за њих. Велика Британија тренутно има најмањи број војника у оружаним снагама у последњих 300 година и то је последица Ирака. У Америци је готово 70 одсто професионалних војника из Јужне Америке који желе да зараде новац, а не да се боре за Америку,“ каже он.

Наш саговорник подсећа да су, у претходне две деценије у Авганистану, 70 одсто „живе силе“ били плаћеници, а не професионална војска. Због свега тога, додаје Љепојевић, он не очекује нове сукобе у Авганистану али сматра да их може бити на Блиском истоку због положаја Израела.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 29. 8. 2021)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Све сам до сада чуо, осим да је Европа избачена из Европе. Да тврди да је Кина повратила Тајван, Јерменија Арарат, Јапан повратио суверенитет, а Палестина Западну обалу – било би мање дрско. Мора да је био мамуран, а редакција Спутњика су сигурно тинејџерке, оне су мало слабије са мапама.

    2
    4

Оставите коментар