Председник Удружења педијатара Србије: Због затуцаности људи у Србији мало деце вакцинисано

Нереално очекивати да ће невакцинисани родитељи бити спремни да вакцинишу своју децу, каже Георгиос Константинидис

Георгиос Константинидис (Извор: Политика)

У школе ће првог септембра сести сви ђаци у Србији, настава ће трајати 45 минута, а у зависности од епидемијске ситуације, укрштања података заснованих на броју заражених, процента позитивних тестова и мера превенције у образовним установама, прелазиће се на три модела њиховог функционисања. Док се неки родитељи радују јер ће деца напокон имати нормалну наставу, много је оних који страхују од заражавања вирусом корона, будући да лекари очекују да ће у септембру у нашој земљи бити по 5.000 оболелих на дневном нивоу. С друге стране, у Србији је одобрена вакцинација против короне деце старије од 12 година, али је мали број родитеља који желе да вакцинишу малишане.

У разговору за „Политику” професор др Георгиос Константинидис, председник Удружења педијатара Србије, каже да је добро што ће школе кренути нормалним темпом рада и да је направљен „модел семафора”, по којем ће се настава даље одвијати уколико дође до појаве оболеле деце у њима.

С обзиром на неповољну епидемијску ситуацију у земљи, мислите ли да је у овом тренутку најбоље да деца крену у школу и похађају класичну наставу?

Према свим епидемиолошким студијама које су рађене прошле године, проценат заражавања школске деце и адолесцената током периода у којем се није ишло у школу, а да није био комплетни „локдаун”, био је већи. То значи да су деца била безбеднија у школама него када су се састајала и играла мимо школе. Треба имати на уму и да је образовање приоритет сваког друштва, а 2020. године је на планети милијарду и по деце остало без школе. Неколико ствари примећено је у свету када се није ишло у школу. Дошло је до пораста породичног насиља за време „локдауна”, затим сексуалног злостављања, повреда у кућама, бракова малолетника, а у неким срединама и до гладовања деце која су навикла да главни оброк добијају у школама, у које није било могуће ићи. То код нас, на срећу, није био случај.

Хоће ли се побољшати епидемијска ситуација ако се сада у већој мери деца вакцинишу против ковида 19?

Бранимир Несторовић: Сулудо вакцинисати децу од болести од које не оболевају

Вероватно нећу ништа паметно рећи ако кажем да смо већ у томе закаснили. Удружење педијатара Србије било је једно од првих струковних удружења у Европи које је дало препоруку за вакцинацију деце још половином јуна. Да смо тада добро кренули са вакцинацијом, до сада бисмо имали знатан број вакцинисаних и епидемијску ситуацију на завидном нивоу. Међутим, то се није десило. Да се више од 75 одсто малишана имунизовало, сада не бисмо причали ни о томе зашто морају да носе маске и када.

Колико је деце до сада имунизовано против короне у Србији?

Видео сам податак да је око 4.000 деце примило вакцину. То је мало и на нивоу је статистичке грешке. Фактички, то значи да је мање од два одсто деце заправо вакцинисано уколико се гледају деца узраста од 12 до 15 година. Очигледно је да је овде реч о једној великој затуцаности људи, иако је 21. век, која је недопустива, јер је вакцинација безбедна и испитана и без сумње доноси корист читавом друштву. Вакцинисано је мало младих људи и родитеља школске деце, па је нереално очекивати да ће они бити спремни да вакцинишу своју децу кад нису хтели ни сами то да обаве. Неопходно је спровести едукацију да људи добију адекватне информације засноване на чињеницама, а не на објавама и таблоидним коментарима.

Који су главни разлози због којих се родитељи плаше да вакцинишу децу?

Не знам. Претпостављам да је реч о антиваксерском утицају на људе. То је последица укупне друштвене ситуације и таблоидизације читавог нашег живота. Треба снажно покушати нешто да се тај став промени код њих. Код деце се много лакше може формирати правилан став. Истраживања у ЕУ показала су да су старији од 14 година у три четвртине случајева показали позитиван став према вакцинацији и нису имали ништа против тогa да се вакцинишу.

Да ли је тачно да има и родитеља који одвраћају децу од вакцинације?

Бранислав Тиодоровић: Тражимо оштрије мере и натпис на кафићима „Предност за вакцинисане“

На то не можемо на утичемо. Нашим правним прописима и законским актима дефинисано је да мора да постоји сагласност родитеља за децу до 16 година. Старији могу сами да донесу одлуку. Мислим да би било нормално да родитељи поразговарају с децом и да колико-толико прихвате релевантан став деце. У Холандији су прописи такви да деца старија од 12 година могу сама да донесу такву одлуку. То је ипак преавангардно у овом тренутку за наше друштво.

Код нас има случајева да родитељи бране и студентима да се имунизују.

То је одраз чињенице да смо у начелу и даље дубоко патријархално и конзервативно друштво, где се подразумева да деца живе с родитељима до 35. године.

Једна од највећих недоумица родитеља је да ли ће дете имати неке последице вакцинације које ће утицати на његов даљи раст и развој. Какво је ваше мишљење о томе?

Корона је нова болест. Не постоји особа на овом свету која може да пружи стопостотну гаранцију. Али, гаранције не постоје ни за друге болести. Истраживања су показала благе локалне реакције после вакцинације деце, то јест код неких се јавио бол у руци који је трајао од 12 до 24 сата, што је незнатно у односу на корист коју доноси вакцинација. На пример, у Словенији је већ вакцинисано 19.000 деце, и само 70 њих имало је благе реакције, попут бола у руци који је брзо прошао. Вакцина против короне има много мање нежељених ефеката у односу на нека друга цепива.

Валентин Катасонов: Колико људи на свету умире од вакцинације

Ипак, има мишљења како последице могу да се виде тек после неколико година и да вакцина може да утиче на репродуктивно здравље.

Волео бих да видим барем један доказ који би потврдио ту тезу. Можемо да будемо параноидни, али је сигурно да су деца и одрасли који су вакцинисани много заштићенији од добијања короне, мање оболевају и немају тежак облик болести, а самим тим имају много веће шансе да преживе уколико се разболе.

Сматрате ли да цепиво треба да добију сва деца или само малишани који већ имају неке хроничне болести?

Наше удружење је дало препоруку о томе и на Влади Србије је да то усвоји. Ми сматрамо да треба вакцинисати сву децу старију од 12 година, а не само оне који имају здравствене проблеме. Наша препорука је заснована на доказима о изузетној ефикасности вакцине, која износи више од 95 одсто. Има података да чак штити и више од 97 одсто популацију у том узрасту. То је импресивно. То је усвојено и у другим европским земљама.

Очекујете ли да ће надлежни ускоро усвојити вашу препоруку?

Изнео сам наше ставове на Кризном штабу за сузбијање ковида 19. То је врло добро прихваћено. Писмо сам упутио и Националном телу за имунизацију. То је пут којим треба ићи. Уколико би кренула масовнија вакцинација деце, треба осмислити моделе рада, јер децу не треба имунизовати на вакциналним пунктовима за одрасле. Питање је да ли да се то настави на педијатријским одељењима као до сада или да се можда организује у школама. У тај део не „улазим” јер то превазилази надлежност нашег удружења. Веома је важно да се прво вакцинишу одрасли грађани, родитељи деце, а упоредо с њима и малишани.

Мислите ли да ће се омасовити вакцинација деце упркос чињеници да су неки лекари покренули петицију управо против имунизације најмлађих?

Предраг Кон: Ковид пропуснице најбоље решење, али и затварање свега је решење

Мислим да је око 12 лекара потписало ту петицију. Нејасна ми је идеја једне професорке зашто је то урадила. Та одлука није сигурно заснована на доказима, већ на полуинформацијама, недовољним информацијама и научно непотврђеним чињеницама. Добро је што су се против те петиције изјасниле колеге с Медицинског факултета и Катедре за микробиологију у Београду. Они јасно подржавају вакцинацију, што има много већу стручну тежину у односу на десетак колега потписника спорне петиције. Они имају права на своје мишљење, али можда не би требало да им се много даје на значају. Рекли су да ће изаћи с неким доказима, али нису. Жао ми је што се некада много придаје пажња нечему што има призвук сензационализма. Савремена медицина не обухвата наше мишљење и субјективни осећај, већ чињенице које су доказане.

Хоће ли ускоро бити дозвољено да и малишани млађи од 12 година приме вакцину? У неким земљама се о томе размишља.

Код нас се деци искључиво даје вакцина произвођача „Фајзер” – „Бионтек”. Неки произвођачи раде испитивања за давање цепива код деце старије од шест месеци, као што је компанија „Модерна”. Неке компаније већ раде и анализе за давање доза деци старијој од три године. Немам дилему да ће у једном тренутку истраживања бити завршена и да ће се потврдити да је вакцина безбедна и за децу млађу од 12 година.

Значи ли то да би вакцина против ковида-19 могла да се нађе и у обавезном календару вакцинације?

Моје размишљање је да ће можда једног дана и та вакцина бити у обавезном календару вакцинације.

Грађани страхују да ће у наредном периоду доћи до „судара” короне и грипа. Да ли децу треба вакцинисати против грипа?

До сада децу нисмо превентивно вакцинисали против грипа. Мој лични став је да нема потребе да се то ради. Много је битније да заживи вакцинација деце против ковида-19.

Колико је пандемија ковида-19 утицала на смањење имунизоване деце против других болести?

Смањен је обухват вакцинацијом, посебно против морбила. Он је за прву половину 2020. године износио 78 одсто. Зато постоји реална опасност за појаву епидемије малих богиња. Проценат невакцинисане деце највећи је у урбаним срединама, међу најобразованијим категоријама становништва. У Београду износи око 70 одсто.

Татјана Аџић Вукичевић: Праве се спискови, невакцинисаним медицинарима упола мања зарада

Очекује се раст броја заражене деце

Колико је до сада деце било заражено короном у Србији?

Једна од мањкавости је што ми не добијамо те податке. Тражио сам од Института за јавно здравље Србије да почну да нам их достављају. На тај начин можемо да пратимо ситуацију у реалном времену. Према неким подацима до којих сам дошао, ми се не разликујемо по томе од других држава. То значи да су од три до пет одсто од укупно оболелих деца. Проценат смртности код деце због короне је 0,2 одсто. У свету је регистровано око 185.000 више смртних случајева код деце прошле у односу на претпрошлу годину, што се највише приписује корони, иако још не постоји прецизна статистика.

Очекује ли се повећање броја оболелих међу најмлађима због делта соја, који се сматра преносивијим?

У САД је прво регистрован пораст заражавања делта сојем међу децом. Тамо је у јуну било више од 12 одсто тестираних који су млађи од 18 година, од којих је било позитивно 20 одсто. Дакле, изражен је раст оболелих међу младима због делта соја. Ми „каснимо” за који месец за њима и са поласком у школу очекује се раст броја заражене деце.

Продужени ковид-19 је реалност

Колико може да буде опасан такозвани продужени ковид-19 код малишана који су прележали корону?

Сматра се да до шест месеци после прележане болести адолесценти могу да имају слабост, малаксалост, главобољу, осећај тескобе, лупања срца… Продужени ковид-19 је нешто што је реалност и зато је вакцинација један од разлога зашто треба примити цепиво и спречити и заражавање и продужени ковид-19. Самим тим, особа неће имати опасни мултисистемски инфламаторни одговор организма.

Данијела Давидов Кесар

Опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

3 replies

 1. „Очигледно је да је овде реч о једној великој затуцаности људи, иако је 21. век, која је недопустива, јер је вакцинација безбедна и испитана…“

  Можда би било добро да „затуцани“ оставе довољно доза да се ви „напредни, искрени, и пуни поштовања према својим пацијентима“ пелцујете четвороструко, петоструко, или колико вам већ буде потребно пре него што најзад рикнете. Па да се изроди нешто позитивно из свега овога – да се деца повуку из редовне наставе, да у најранијем узрасту науче да самостално спремају градиво, у консултацији са родитељима, а излазе само на испите. Ништа „онлајн настава“. Остали родитељи би требали да имају петљу да подрже ово, као и да одлучно укину деци смартфоне и да им дебело ограниче дневни приступ било којем екрану. Купите деци лопту и бициклу! Нека зградурина у којој уче децу да пуше, пију, тргују наркотицима, користе контрацепцију и уче се содомији – остане за потомство њих напредних.

  Међутим, ово су моји влажни снови, и све остаје на индивидуалцима који ће и даље морати да се крију од осталих. Родитељи немају воље да децу самостално науче да читају и пишу, јер су углавном и сами слабо писмени. То би могло да се изведе некаквом систематском и озбиљном предшколском обуком, што захтева озбиљну организацију, која је Србима виша математика.

  17
 2. Кажете да родитељи бране ЧАК и студентима да приме вакцину јер смо патријархална средина.Камо среће да смо патријархални и да децу васпитавамо само ми родитељи а не улица, интернет, НВО…А што се вакцина тиче, ко ће да потпише сагласност за то и ко ће сносити одговорност ако због вакцине нешто крене по злу?Ко ће лечити и туговати са дететом?

  17
 3. Што су на истакнутијој позицији, промотери вакцинације су бескрупулознији. То је вероватно у складу са њиховим платним разредом у хијерархији лобиста. Треба стварно бити пар екселанс злотвор, па се бавити пропагирањем неиспитаних вакцина за децу. Важно је регистровати да се за вакцинацију деце намеће искључиво Фајзерова вакцина и да се једино меродавним сматрају информације добијене из Америке. Битан аргумент је да наводно не постоје докази о штетности вакцине, податак о њеној корисности се сматра безначајним. Не морају постојати подаци о штетности нечега да би то нешто заиста било штетно.

  15

Оставите коментар