Србија: Повратак на посао у болницама уз негативан ПЦР тест о свом трошку

Ово правило већ се примењује у многим болницама, а биће на снази до септембра

Фото: Н. Марјановић

Болнице у Србији почеле су да уводе ново правило по којем здравствени радници који нису вакцинисани или нису прележали ковид-19, морају по повратку са одмора да донесу негативан ПЦР тест који ће сами финансирати. Та нова мера биће на снази до септембра јер здравствене власти страхују да ће по повратку са иностраних дестинација неко можда унети вирус у болницу, што желе да спрече. Истовремено, сматра се да многи неће желети да издвоје за тестирање 9.000 динара, да ће променити свој став и да ће се одлучити да, ипак, добију цепиво. Од мере су, осим имунизованих и људи који су имали обољење, изузети и „бели мантили” који због компликованог здравственог стања не смеју да добију вакцину, као и они који су примили прву дозу цепива и чекају да добију другу.

Професор др Предраг Саздановић, директор Клиничког центра Крагујевац, установе која је заједно са КБЦ „Звездаром” међу првима кренула да спроводи ову меру, каже за наш лист да су установе о томе добиле инструкцију Министарства здравља и Комисије за заразне болести, и да по њој запослени који су одсутни више од седам дана, а нису вакцинисани, морају о свом трошку да ураде ПЦР тест.

Уколико је он негативан могу да раде. Време одсуства од седам дана је узето као репер јер су епидемиолози проценили да је толико потребно да прође од тренутка заражавања до испољавања клиничке слике. Није њима проблем да се тестирају, већ им смета одлука што морају да ураде тест о свом трошку. Ако су могли да раде ПЦР тестове да би ушли у грчке кафиће и бечке ресторане, онда могу да се тестирају и да би се вратили на посао. То је превентивна мера. Најважније је да заштитимо пацијенте да не би дошло до интрахоспиталног ширења ковида-19 – напомиње наш саговорник.

Он открива да ће урадити и анализу по клиникама колико је запослених добило цепиво. У неким клиникама је заврнуло рукав око 65, 70 одсто медицинара, а у неким од 18 до 20 одсто. Зато ће са њима имати разговоре како би се променили њихови ставови о вакцинама јер су страхови ирационални.

Њихова дужност је да штите и себе и пацијенте. А неки су то, очигледно, заборавили. Сви траже своја права, а не размишљају о својим обавезама. Ми никог не спречавамо да раде – каже др Саздановић.

Питање је и које санкције могу да сносе они који се оглуше о ову меру? Директор КЦ Крагујевац одговара да ће ти људи морати да иду на дисциплинску комисију, која може да одлучује о случају неколико недеља. Ако случајно особа дође у болницу а да није тестирана, а зарази се неки пацијент, онда ће морати да сноси све врсте одговорности, па и кривичну.

Да бисмо предупредили да добијамо масовне пријаве пацијената или чланова њихових породица да су њихови најмилији у болници заражени јер им је здравствени радник пренео корону, увели смо и правило о вођењу евиденције о одсутности запослених и вакцинацији или тестирању, коју спроводе директори и главне сестре клиника. Разлози зашто одбијају вакцинацију су ирационални, од теорија завере до тога да вакцине изазивају стерилитет – напомиње др Саздановић.

У изјави за „Политику” професор др Петар Сворцан, директор КБЦ „Звездара”, каже да вакцинација нема алтернативу и да је кључно да се медицински радници вакцинишу како би заштитили себе, колеге и своје породице. У ишчекивању следећег таласа, по његовом мишљењу, лична одговорност  је на испиту.

Одлуком да се невакцинисано особље по повратку са одсуства врати са ПЦР тестом сводимо ризик по пацијенте, колеге, чланове породица, посебно најстарије, на минимум. Неопходно је да урадимо све да се заштитимо од вируса јер само личном одговорношћу и поштовањем мера спречавамо да угрозимо себе, али и људе око нас. Поред медицинских радника важно је и да се сви грађани вакцинишу јер је вирус непредвидљив и да за свега неколико дана пацијенти развију тешку клиничку слику – додаје др Сворцан.

Меру су почели да примењују и у КБЦ „Земун”, а професор др Драгош Стојановић, директор установе, истиче да је правило ПЦР тестирања логичан потез, јер не могу они који су невакцинисани или нису прележали ковид да дођу и унесу вирус у болницу.

Не знам да ли ће се запослени бунити или не због тога, али то је неминовност. Не могу да буду опасност за пацијенте који су већ угроженог здравља. Можда би све било другачије да нема делта и ламбда соја, па је због тога потребан додатни опрез – наглашава др Стојановић.

Синдикат лекара и фармацеута Србије има другачији став поводом овог питања. Др Раде Панић, председник синдиката, каже за наш лист да по Закону о здравственој заштити постоји основ да се уведе обавезна вакцинација здравственим радницима. Министар здравља може на предлог Републичке стручне комисије, заразних болести и „Батута” да донесе ту одлуку, јер имамо вакцина, а и било је очекивано да ће се медицинари вакцинисати.

Питам се, ако здравствени радник мора да има негативни ПЦР тест да би се вратио на посао, како онда пацијента можемо да примимо само са антигенским тестом? Зашто се епидемиолошке мере не спроводе у земљи ако нису укинуте као што нам говоре? Мислим да је овде више реч о новом иживљавању директора болница над здравственим радницима. Ако би неко поднео тужбу од оних којима је то тражено, сигурно би добили спорове и држава би морала новчано да им надокнади штету. Ипак, мислим да је мали број оних који ће због тога поднети тужбе. Вероватно ће ово све бити само један велики притисак на здравствене раднике да се вакцинишу. И ја се залажем за вакцинацију, али тражим да здравствене власти буду фер, да се позову на закон и донесу одлуку о обавезној вакцинацији. А не да глуме како су добри и не уводе то, али зато траже плаћање ПЦР теста. Одлука је лоша, али с друге стране, треба апеловати на медицинаре да се вакцинишу – напомиње др Панић.

Консултант за вакцине и имунизацију др Драгослав Поповић сматра да лекари тиме што се вакцинишу показују да верују у науку и у оно што раде. Од њих се не тражи много и напор који „бели мантили” треба да направе је минималан. Многи од њих су путовали у друге земље и постоји велика вероватноћа да су могли да дођу у контакт са зараженом особом, па је потпуно оправдано да се по њиховом повратку потврди да ли су заражени или не.

Нова мера за тестирање није примењена први пут, већ се појавила и у неким другим срединама. Ја желим да је доживим као још један подстрек здравственим радницима да још једном размисле и донесу праву одлуку, а то је вакцинација. С епидемиолошког аспекта, нова мера има смисла, поготово у клиничким условима како би се спречио улазак вируса. То би било опасно и за пацијенте и за медицинаре. Слична мера је донета недавно и за студенте медицине, од којих је тражено да ураде тестирање пре него што уђу на вежбе, уколико нису вакцинисани. Показало се да се доста њих након тога одлучило за вакцинацију. Можда ће и у овом случају неки од здравствених радника променити одлуку – наводи др Поповић.

Наш саговорник напомиње да је обухват здравствених радника вакцинацијом нешто већи од 30 одсто, што је изузетно мало. А људи гледају у њих, јер су кључна веза између здравства и грађана. Ако су против имунизације, онда не могу да пренесу кључну поруку – да је вакцинација неопходна.

Како ће особа да верује лекару који се није вакцинисао да је то добро? То је исто као када пулмолог каже пацијенту да остави цигарете, а он сам пуши. Одлука здравствених радника да се не вакцинишу углавном је базирана на неким ирационалним разлозима. Нико нема право да шири вирус около. У оваквој епидемијској ситуацији брани се не право на избор, већ право да нико не сме да буде опасност за друге људе, поготову оне који се не могу вакцинисати из медицинских разлога – каже др Поповић.

У неким земљама се уводи обавезна вакцинација здравствених радника. У Француској је најављено да медицинари неће моћи да раде и добију плату уколико до 15. септембра не заврну рукав. Италија је још у марту донела сличну одлуку, а Грчка је то исто најавила почетком ове недеље. У овој суседној земљи имунизација је за „беле мантиле” обавезна од 1. септембра, док особље које ради у старачким домовима такође то мора да учини до 16. августа. Циљ је да се заустави пребрзо ширење делта соја ковида-19, за који се очекује да ће већ за месец дана постати ноћна мора становништва већине земаља Старог континента, али и читавог света.

Данијела Давидов-Кесар

Опрема: Стање ствари


Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Уцена је озбиљно кривично дело. Ово у правном смисли спада у домен одузимања грађанству пословне способности. Јер ако смо способни да радимо, да гласмо, да купимо и продамо стан, да склопимо брак и сл. онда не можемо бити неспособни да сами одлучујемо хоћемо ли се или нећемо подвргнути неком медицинском третману.

    14

Оставите коментар