Промоција монографије „Истина о последицама НАТО бомбардовања Србије 1999. године”

Последње две деценије имамо повећан број деце са малигним туморима, пораст аутоимуних болест и стерилитет, посебно код мушкараца, нагласила проф. др Даница Грујичић

Фото: Медија центар Одбрана

У свечаној сали Дома Војске Србије данас је на тематској трибини промовисана монографија “Истина о последицама НАТО бомбардовања Србије 1999. године”.  Књигу коју су уредиле др Зорка Вукмировић и професор др Даница Грујичић, у сарадњи са групом научних и стручних радника “Иницијатива”, припремило је и издало “Друштво Србије за борбу против рака”.

Говорећи на тему “Косово и Метохија и Организација уједињених нација”, бивши министар спољних послова Савезне Републике Југославије Владислав Јовановић, након кратког историјског осврта о томе шта је претходило НАТО бомбардовању, чињеницу да је, мимо одлуке Уједињених нација, бомбардована једна суверена држава, назвао је преседаном, а “косовско питање” дефинисао је као “незавршено и нерешено”.

И даље траје статус кво. Већ 22 године Косово стоји, не развија се, а стајање је назадовање, без перспективе, рекао је Јовановић, који је као потенцијално решење споменуо притисак који би велике силе могле учинити на косовске Албанце да “снизе ниво својих очекивања, у правцу аутономије”.

О последицама НАТО агресије по здравље и животну средину у Србији и региону, говорила је коауторка монографије проф. др Даница Грујичић, која је истакла да се последице мењају из дана у дан.

Извор: Медија центар Одбрана

Последње две деценије имамо повећан број деце са малигним туморима, који, што је додатни проблем, лошије реагују на терапију, уз патолошке трудноће и пораст аутоимуних болест и стерилитет, посебно код мушкараца, рекла је између осталог докторка, уз изношење података о морталитету и свим врстама тумора који су на нашим просторима у порасту последње две деценије.

Апострофирајући неке од закључака обављене анализе, истакла је да је код нас далеко већи морталитет од малигних болести него што је у осталим европским земљама, иако смо у европској средини по броју оболелих, и заложила се да завршну реч о том и осталим феноменима, који проистичу из чињенице да је на нашу земљу бачена велика количина осиромашеног уранијума.

На тему употребе муниције са осиромашеним уранијумом током НАТО агресија на СРЈ, говорио је генерал у пензији Слободан Петковић, који је истакао да су најмоћније земље, уместо да складиште свој радиоактивни отпад на својим територијама, одлучили да га, уз објашњење да је то због његове наводне веће ударне моћи, расеју по нашој земљи.

Знали су, између осталог и током Рата у заливу, какве последице изазива осиромашени уранијум, али их то није спречило, рекао је Петковић који је говорио и о конкретним дејствима НАТО  авијације, током којих је извршена контаминација земљишта, почев од рејона Призрена 28. марта 1999. године а представио је и мапу терена на којима су извршена, како је истакао  – 112 удара радиоактивном муницијом, на 91 локацији.

Пензионисани генерал говорио је и о плановима и активностима деконтаминације, спомињући да последње две деценије, баш као и данас, траје непрекидна кампања чији је циљ стварање слике која умањује штетне ефекте контаминације изазване осиромашеним уранијумом.

Извор: Медија центар Одбрана

У својеврсном осврту на ново издање, коауторка, др Зорка Вукмировић је истакла да је монографија „хроника истрајавања на идеји“.

Циљ издања није усмерен ни против кога или чега, већ на здраву будућност и здравље наших потомака. Припрема је трајала 4 године, и у писању су учествовали врсни познаваоци материје, тимови у којима су били и млади научници, укупно 31 аутор- рекла је Вукмировићева, одајући почаст ауторима, од којих су неки и преминули, уз напомену да је основа поставка током писања било инсистирање на научној честитости и стручности.

Монографија, коју је по целинама представила, према њеним речима, намењена је  будућим докторима, и она, што је посебно битно, доноси нову, универзалну методологију, чијом применом многи проблеми могу бити решени.

Србија има снаге за то, али то мора бити пројекат иза кога ће стати држава. Велики посао је пред нама и важно је у њему учествују млади и честити истраживачи, рекла је коауторка монографије “Истина о последицама Нато бомбардовања Србије 1999. године” др Зорка Вукмировић.

Опрема: Стање ствари

(МЦО/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 30. 6. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар