Приштински аналитичари: Курти не сме да прихвати ЗСО и буде издајник, мора да убеди САД да је то штетно

Фитим Саљиху каже да Аљбин Курти у наставку преговора са Србијом треба да достојанствено чува и брани интересе тзв. Косова, како би они били прихваћени од других страна у овом процесу

Аљбин Курти и Филип Коснет (Фото: Твитер)

Порука званичног Вашингтона се по први пут не подудара са интересима Косова, оцењују за Косово онлајн политички аналитичари из Приштине, коментаришући изјаву америчког амбасадора Филипа Коснета да је у обавези косовских институција да формирају Заједницу српских општина.

Аналитичар Фитим Саљиху поздравља добре намере Сједињених Америчких Држава које пружају велику подршку Косову на његовом путу изградње државе, али у овом случају, како каже, треба да схвате да је оснивање ЗСО веома штетан потез, који може да изазове несагледиве последице.

“Ова изјава је очекивана и нема ништа изненађујуће. САД се непрестано труде да се представе као странка која подржава процес дијалога чак и када не седе директно за преговарачким столом. Стога ни изјава амбасадора Коснета није била новина. Али уверен сам да ће премијер Курти остати доследан свом принципу о неспровођењу Заједнице српских општина. Сам је то назвао чином издаје и мислим да неће упасти у замку да остане у историји као издајник. Верујем да Курти неће спровести заједницу и да ће моћи да убеди америчке партнере да је ова идеја штетна”, казао је Саљиху.

Фитим Саљиху (Фото: Газета експрес)

Његова процена је да би Заједница српских општина допринела дисфункционализацији унитарног поретка Косова.

“Верујем да би идеје о географским и регионалним удружењима без етноцентричног карактера биле право решење за задовољавање свакодневних локалних потреба грађана свих етничких група на Косову”, наводи Саљиху.

Политиколог Арбнор Садику напомиње да се у случају формирања Заједнице српских општина не сме изузети процена Уставног суда Косова.

“Заједница српских општина могла би да се прихвати само у оквиру устава и закона Косова. Влада Косова не сме допустити да се створи етничка заједница, јер би то повукло и друге заједнице да имају исти захтев. Премијер Курти треба да пронађе неку другу солуцију, која би била прихватљива за све”, истиче Садику.

Садику додаје да се изјава америчког амбасадора, као и претходне поруке Сједињених Америчких Држава, не смеју занемарити, јер би у том случају било последица по косовске власти.

“Председник Владе Аљбин Курти треба више значаја да укаже предлозима главног косовског спонзора Сједињеним Америчким Државама. Прво, озбиљно треба да схвати изјаву амбасадора Коснета, али и недавну одлуку председника Бајдена, јер ће засигурно да дође до изолације Косова уколико се власти супротставе захтевима страних држава”, објашњава Садику.

Он каже да премијер Аљбин Курти у наставку преговора са Србијом треба да достојанствено чува и брани интересе Косова, како би они били прихваћени од других страна у овом процесу.

“Његов став треба да буде онолико, колико му допушта Устав Косова, не више од тога. Реално гледано, до сада вођени разговори су једно те исто, Косово је бранило суверенитет и своју независност а Србија је свим снагама покушавала да негира Косово као независну државу”, закључио је Садику.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 17. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар