Анталија: Вјоса Османи позвала Ану Брнабић и остале учеснике састанка да признају КиМ

Премијерка Србије истакла је да је позив Вјосе Османи супротан сваком протоколу и изражава огромно непоштовање према домаћину, али и присутним делегацијама које нису признале независност тзв. Косова

Вјоса Османи (Фото: Танјуг/AP/STR)

АНТАЛИЈА – Премијерка Србије Ана Брнабић пренела је данас, након пленарног састанка Процеса сарадње у Југоисточној Европи, да је председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи позвала учеснице које нису признале тзв. Косово да то учине, и да то, како је истакла, говори о недостатку политичке пристојности представника Приштине.

„Било је провокација, а ја сам кратко одговорила, јер из поштовања према домаћинима нисам желела да улазим са њом у било какву расправу”, рекла је Брнабићева новинарима, јавља Танјуг.

Како је рекла, истакла је да то супротно сваком протоколу и изражава огромно непоштовање према домаћину, али и присутним делегацијама које нису признале тзв. независност Косова.

„Нисам желела да улазим у то. Она је тим иступом најбоље говорила о себи, и њиховој политичкој пристојности, односно о недостатку исте”, рекла је Брнабићева.

Османи: Србија није спровела две трећине Бриселског споразума

ПРИШТИНА – Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је вечерас, како је саопштено из њеног кабинета, у разговору са високим представником ЕУ Жозепом Борељом, да Београд није спровео две трећине споразума потписаних у Бриселу.

Османи је са Борељом разговарала током боравка у Турској, где је учествовала на самиту Процеса сарадње у југоисточној Европи, наводи се у саопштењу.„Показали смо спремност да учествујемо у дијалогу, али у добро припремљеном процесу, који ће резултирати коначним споразумом о узајамном признавању и који ће поштовати суверенитет и интегритет Косова”, рекла је Османи, преноси Танјуг.

Како је додала, нова фаза дијалога у коју се улази, треба да се руководи принципом једнаког третмана страна и да обезбеди укључивање питања од интереса за грађане Косова.

Према њеним речима, „пружање информација о несталим особама од стране Србије треба схватити врло озбиљно”, као и то да је потребно да „српска држава покаже посвећеност циљевима дијалога”.

Османи тврди да Србија није спровела око две трећине споразума потписаних у Бриселу, као и да су „расправе о промени територија опасне јер могу дестабилизовати читав регион”.

Борељ је, додаје се, информисао Османи о припремама ЕУ за процес дијалога и изразио уверење да ће се започети процес наставити како би се постигао трајни споразум између Београда и Приштине.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 6. 2021)

Ана Брнабић: Приштина се позвала на Бриселски споразум

Чула сам данас да се Османи позива на Бриселски споразум и не могу да сакријем срећу и надам се да ће се коначно вратити Бриселском споразуму, пре свега да Приштина формира Заједницу српских општина, рекла је Брнабићева

Ана Брнабић (Извор: Index.hr)

АНТАЛИЈА – Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су пленарни састанак Процеса сарадње ЈИЕ у Анталији обележиле две ствари – чињеница да је и Приштина гласала за све документе иако је у њима Косово означено са звездицом, као и то што се председница привремених приштинских институција Вјоса Османи у једном тренутку позвала на Бриселски споразум.

На седници су усвојене заједничка Декларација као и Стратешки документ за Југоисточну Европу, као и годишњи извештај Савета за регионалну сарадњу.

„Мени је важно да су сви документи усвојени, јер могу бити усвојени само једногласно. Да је било ко гласао против, не би могли да се усвоје. Занимљиво је да Вјоса Османи, иако је изразила резервисаност, није гласала против, нити је била уздржана”, рекла је Брнабићева, јавља Танјуг.

Додала је да, примера ради, у Стратешком документу на сваком месту где се помиње Косово, оно није смо са звездицом, већ и са фуснотом.

Поред тога, како је рекла, занимљиво је да се Османи чак у једном тренутку позвала на Бриселски споразум и рекла да по њему не иде фуснота сваки пут, већ само први кад се помиње Косово.

„Сада видимо да се позивају на Бриселски споразум, а када им не одговара, онда то не постоји… То је таква политика која не престаје да изненађује са скупа на скуп. Чула сам данас да се Османи позива на Бриселски споразум и не могу да сакријем срећу и надам се да ће се коначно вратити Бриселском споразуму, пре свега да Приштина формира Заједницу српских општина”, рекла је Брнабићева.

То је, каже, данас било конструктивно са њихове стране, и потпуно супротно свему што се чуло у приштинском парламенту – да неће допуштати усвајање таквих докумената.

„То су две ствари које су обележиле овај скуп за мене”, рекла је Брнабићева.

(Политика, 17. 6. 2021)

Наслов и опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар