Кривична пријава Чедомиру Јовановићу због насилничког понашања

Могу и 100 пријава да поднесу, али никада нећу жртвовати мир своје породице. А њима је много лакше да буду слуге црногорских кланова, него да се исправе на ноге и поштују законе ове земље, рекао лидер ЛДП-а

Чедомир Јовановић (Фото: А. Васиљевић)

Треће основно јавно тужилаштво у Београду је након извршених провера издало је налог полицији да се против лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића поднесе кривичну пријаву због основа сумње да је извршио три кривична дела у вези са догађајем када је оштећен објекат брзе хране „Пончо” у Новом Београду.

Против Јовановића ће бити поднета кривична пријава за два кривична дела из Кривичног законика: насилничко понашање и уништење и оштећење туђе ствари, као и за кривично дело ометање службеног лица у вршењу службене дужности из Закона о јавном реду и миру, прецизирају из тужилаштва, преноси Танјуг.

Реч је о догађају када се Јовановић, другог јуна нешто пре 22 сата разбио стакло на локалу „Пончо” гађајући излог столицом.

У изјави за медије следећег јутра он је рекао да је до инцидента дошло пошто су га напали чланови припадника навијачке групе „Хијене”.

Иначе, против Јовановића се пред Треће основно јавно тужилаштво у Београду води и поступак поводом сумњи да је 18. јула 2020. тениским рекетом ударио власника центра за физикалну терапију „Физио центар”.

У том случају Јовановић се терети за кривично дело лаке телесне повреде, а саслушање у тужилаштву је заказано за 25. јун.

Јовановићев адвокат о неоснованости кривичне пријаве

Стефан Петровић, адвокат Чедомира Јовановића, каже да чињеница да је Треће основно јавно тужилаштво наложило полицији да поднесе кривичну пријаву против његовог клијента указује на то да полиција до сада није почела са израдом те кривичне пријаве „или због недовољно информација или због њихове неоснованости”.

У изјави за Танјуг Петровић наводи да је у ноћи другог јуна 2021. године, када је дошло до инцидента на Новом Београду испред ресторана брзе хране, управо Јовановић био нападнут од стране лица претходно осуђиваних за тешка кривична дела.

„На то полиција није адекватно реаговала, те није могуће никаквом језичком и животном акробацијом приписати ово дело Јовановићу који је био жртва напада”, нагласио је Петровић, коментаришући једно од три кривична дела за која ће, како је најавило тужилаштво, против Јовановића бити написана кривична пријава, а то је насилничко понашање.

Фото: И. Маринковић/Вечерње новости

Осврћући се на кривично дело уништење и оштећење туђе ствари, Петровић је указао да се оно гони по приватној тужби оштећеног лица, те да овде кривична пријава није средство којим се покреће поступак.

„Кривично дело ометање службеног лица у вршењу службене дужности није дело за које се очекује да ће полиција поднети кривичну пријаву, с обзиром на то да полицијски службеници нису вршили службену дужност – јер да јесу, до инцидента, односно напада на штићено лице – господина Јовановића не би ни дошло”, нагласио је његов адвокат.

Претходно је и Јовановић рекао за Б92 да није добио кривичну пријаву, наводећи да не сумња у тачност вести, јер тужилаштво у Србији функционише на такав начин.

„Могу и 100 пријава да поднесу, али никада нећу жртвовати мир своје породице. А њима је много лакше да буду слуге црногорских кланова, него да се исправе на ноге и поштују законе ове земље”, рекао је Јовановић.

Напоменуо је да, када је прочитао вест о кривичној пријави у медијима, помислио је да је „гори од Беливука и Салета Мутавог”.

Најавио је да ће све што има рећи пред Трећим јавним тужилаштвом, али да ће питати ко је одговоран за атентате на њега, нападе на његову ћерку, за постављање бомбе под његов аутомобил…

Он сматра и да је ова кривична пријава одговор на његов допис унутрашњој контроли МУП-а, као и на пријаву коју је поднео против директора полиције Владимира Ребића.

„Једно стакло кошта 7.000 динара. Они бране лик и дело једне шкоде коју сам шутнуо, пошто нећу да моју главу стружу са асфалта као што су друге”, напоменуо је Јовановић и најавио да ће сутра испред Трећег јавног тужилаштва одржати конференцију за медије.

Треће основно јавно тужилаштво у Београду је саопштило да је након извршених провера издало налог полицији да се против лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића поднесе кривичну пријаву због основа сумње да је извршио три кривична дела у вези са догађајем од другог јуна када је оштећен објекат брзе хране „Пончо” на Новом Београду.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар