Дојче веле: Шта Немачка замера Србији?

Када у Немачкој разговарају о путу ка Европској унији представници Србије увек чују: недостаци на подручју владавине права, правосуђа и слободе медија

Јадранка Јоксимовић у Берлину (Извор: Дојче веле)

Немачка и даље интензивно ради на враћању западног Балкана међу приоритете ЕУ. У то је у Берлину могла да се увери и министарка Јадранка Јоксимовић. Али и да још једном чује замерке на рачун Србије.

Још увек траје период у којем добар део сваких билатералних разговора отпада на координацију борбе против корона-вируса. То је био случај и у среду (19.5) када су у Берлину с различитим мисијама боравили министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић и министар спољних послова Словеније Анже Логар. Приступ теми пандемије је додуше био другачији, Јоксимовић је хвалила сада већ паневропски познат успех Србије у вакцинисању грађана, а Логар је истицао потребу координације ковид-пропусница како би Словенија успела да спаси бар део своје туристичке сезоне.

Но пандемија се провлачила и кроз разговоре о враћању земаља западног Балкана на агенду Европске уније. То је процес који је почетком ове године појачаним дипломатским активностима започела Немачка позивајући једног по једног министре спољних послова земаља западног Балкана у Берлин, и то у време када због тврдог локдауна у Берлин готово и да нису долазили страни политичари.

Повратак на листу приоритета

Немачка влада већ тада је најавила поновно оживљавање Берлинског процеса. Он је запао у слепу улицу не само због пандемијских прилика, већ и због недостатка нових идеја, али и апсолутног помањкања интересовања већине земаља Европске уније проширење.

Делимична мотивација за интензивирање теме западног Балкана јесу и појачана медијска извештавања о силама попут Кине, Русије и Турске које су наводно све присутније на Балкану и које тако користе инерцију Европске уније и заузимају празни простор.

Немачки министар Хајко Мас је, још након посете свог колеге из Србије Николе Селаковића почетком марта на конференцији за новинаре помало иритиран објаснио да је ЕУ, упркос свим медијским причама, највећи достављач вакцина земљама на западном Балкану.

Министри Анже Логар и Хајко Мас (Извор: DW)

У среду је, уочи разговора с Логаром, такође показао латентну фрустрацију због генералног утиска да је ЕУ дигла руке од западног Балкана. „Као Европска унија ми можда нисмо најгласнији на западном Балкану, али јесмо далеко најважнији политички и привредни партнер за све земље у региону“, рекао је Мас.

Табу реч: „проширење“

Као део „Тројке“ која председава Европској унији, Мас и Логар су добар део разговора посветили координацији пројекта враћања агенде западног Балкана на дневни ред ЕУ. И један и други министар су, међутим, видљиво избегавали да изговоре појам „проширење“, иако постоји свест – што је посебно била тема приликом посете Селаковића – да одлагање и не спомињање било каквих датума могућег пријема не доприноси порасту популарности идеје о Европској унији у региону.

„Зато морамо да пошаљемо јасну поруку људима који живе у том региону: ваша будућност је у Европској унији и ми то сви желимо. Ми морамо да пружимо кредибилну перспективу чланства како би дали подршку проевропским снагама у региону, што је опет потребно за спровођење потребних реформи“, поручио је Мас.

Укључити грађане западног Балкана у планирање будућности ЕУ

Логар је пак најавио да ће један од приоритета словеначког председавања Савету ЕУ у другој половини ове године бити преузимања немачке иницијативе. „Ми морамо тему западног Балкана да држимо веома високо“, рекао је Логар. На питање DW који се конкретно импулси планирају, Логар је навео да се, осим нове конференције у склопу Берлинског процеса, припремају и сусрети на вишем нивоу с циљем бољег укључивања земаља западног Балкана у процес формирања будућности ЕУ.

„Предложићемо и редовне састанке са свим чланицама ЕУ и земљама западног Балкана. Циљ нам је укључивање грађана земаља западног Балкана у расправу о будућности Европске уније“, рекао је Логар.

Његов колега Мас пре свега верује у привредну помоћ као најбољу рекламу за ЕУ, и то поготово у периоду после пандемије. „Са партнерима из региона западног Балкана желимо да положимо темеље за економски опоравак, поготово у овом тешком периоду након пандемије. Важно нам је да људи то виде и да од тога профитирају“, рекао је Мас.

Седети на две столице

У исто време, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је, кроз разговоре с Михаелом Ротом, државним секретаром у Министарству спољних послова, уверавала Немачку да је Србија и даље привржена ЕУ-путу. Она је, након разговора с Ротом, али и представницима посланичких група у Бундестагу рекла да верује у пуну подршку Берлина у остварењу циљева Београда по питању спровођења реформи, али и наставка преговора.

Но у разговору за DW уочи сусрета са српском министарком, председник парламентарне групе Бундестага за југоисточну Европу и један од бољих познавалаца прилика у региону, социјалдемократски (СПД) посланика Јосип Јуратовић, навео је старе замерке које представници Србије увек чују када у Немачкој разговарају о путу ка Европској унији: недостаци на подручју владавине права, правосуђа и слободе медија.

Његова колегиница, посланица Ренате Алт, која је у либералној странци (ФДП) задужена за југоисточну Европу, у саопштењу за DW потврдила је те замерке. „Највећи камен спотицања за Србију лежи у подручју правосуђа, слободе мишљења и владавине права. На том подручјима Србија је начинила веће назадовање него помаке“, указала је Алт и додала да „не чуди то што Србија прошле године није отворила нити затворила ниједно преговарачко поглавље“.

Јуратовић, који је у среду био један од саговорника министарке Јоксимовић, резигнирано каже: „Србија мора да се одлучи да ли жели Европу Орбана и Вишеградске групе која је у Европској унији само због економије или жели Европу вредности. Ми не знамо шта Србија жели. Са свима би хтела да има добре односе и да седи на свим столицама“, закључио је Јуратовић.

Ненад Крајцер

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 20. 5. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар