Виртшафтс вохе: Српски милијардер Богољуб Карић „спасилац“ на немачком тржишту некретнина

Богољуб Карић, кога је некада тражио Интерпол због прања новца, дошао је у посед 4,2 одсто власништва Ајмакса, пише ВиртшафтсВохе

Извор: Дојче веле

Немачка компанија „Ајмакс“ која се бави некретнинама последњих година није баш привлачна за инвеститоре. Али сада се као „спасилац“ појављује један српски милијардер, пише немачка штампа.

„Док поједини предузетници, као потврду свог успеха приказују јахте или авионе, Михаел Милер, шеф компаније за некретнине ’Ајмакс’ (Eyemaxx), представља дворац у близини Беча“. Ради се о дворцу, који је некад био у власништву војводе Карла, победника у Бици код Асперна против Наполеона, пише угледни немачки лист ВиртшафтсВохе.

Куповина таквих објеката и њихова даља рестаурација је „забава, која је Милера коштала неколико милиона евра“, објашњава немачки лист. Милер се таквим „компликованим пословима“ бави већ дуго, за шта је редовно прикупљао новац од инвеститора. „Под именом Eyemaxx Real Estate 2011. изнео је своје фирме и на берзу. Он изводи велике послове с некретнинама, према његовим сопственим наводима тренутно у обиму од 1,4 милијарде евра.“

„Но, иако тржиште некретнина цвета, Ајмакс није баш био привлачан за инвеститоре. Тако је у року од четири године индекс акција компаније нагло опао, чак за 80 одсто“, преноси лист.

„Милошевићев донатор“

„Али, сада се појавио један нови, сумњиви инвеститор: Богољуб Карић, кога је некада тражио Интерпол због прања новца, дошао је у посед 4,2 одсто власништва Ајмакса“, пише ВиртшафтсВохе.

Богољуб Карић. јун 2004. године (Извор: DW)

„Тај 67-годишњи политичар, милијардер и предузетник важио је за једног од најважнијих донатора бившег председника Србије Слободана Милошевића, а једно кратко време био је и министар у његовој влади“, наводи лист и додаје да се Карић од 2010. налази у Русији, а да му је та земља доделила „политички азил“.

Из „Ајмакса“ се на питање немачког листа о Карићу – нису изјаснили.

Некретнине – „незахвалан посао“

Лист ВиртшафтсВохе констатује да је, без обзира што је у великим градовима у Немачкој огромна потражња за становима, „градња нових некретнина незахвалан посао“.

„Банке финансирају само један део. Остатак морају да обезбеде сами предузетници, или да се послуже скупим мезанинским капиталом, што је нека међуформа сопственог и страног капитала.“

Такође, напомиње да се некретнине често не продају пре завршне фазе, а тек тада се новац слива у касе. Зато су управо „мале фирме попут Ајмакса првих година с новцем прилично кнап“, пише лист.

Изглед текста на сајту ВиртшафтсВохе

То би додуше требало да се промени када први пројекти донесу добит и покрену нови грађевински пројекти уз помоћ средстава продатих пројеката, наводи лист, али наглашава да „због сталних проблема с новцем у Ајмаксу ствари нису ишле онако како су се надали инвеститори“.

Да ли ће се Карић усрећити са инвестицијом?

„Из касе Ајмакса стално се одлива више новца него што се у њу слива“, пише ВиртшафтсВохе и напомиње да се „та рупа годинама крпила новим кредитима.“ Сада, међутим, „остаје да се види да ли ће се српски милијардер Богољуб Карић усрећити са својим инвестицијама.“

Притом немачки лист посебно указује на проблем с једним од највећих пројеката Ајмакса – у Манхајму: „Због кашњења изградње и ’нових планирања’, јасно су порасли трошкови градње“, наводи ВиртшафтсВохе и наглашава да је „и добитак од продаје два логистичка центра у Србији испао мањи него што је раније било планирано“.

Светозар Савић

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 20. 5. 2021)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар