Смедерево: Донете првостепене пресуде у афери „Индекс“

За извршење 65 радњи кривичног дела оглашено је кривим укупно 16 оптужених, наводи судија Слађана Бојковић

Универзитет у Крагујевцу (Фото: Небојша Раус)

Председница Вишег суда у Смедереву Слађана Бојковић, потврдила је за Данас да је првостепено осуђеним актерима афере Индекс на крагујевачком Правном факултету уручење пресуде почело 17. маја.

„Поступак уручења пресуда још увек је у току, а колико ће трајати зависи, пре свега, од заинтересованости странака да их приме. Суд ће, свакако, као и у претходним фазама поступка, доследно да примењује Законик о кривичном поступку“, наводи суткиња Бојковић, која је била и председавајућа судског већа у овом случају. Додаје да је пресуда „Индексовцима“ урађена на 548 страна, те да је сам поступак штампања и коричења пресуде, због обимности, трајао око 20 дана.

Пресудом Вишег суда у Смедереву, оптужбе је, према наводима Бојковић, ослобођено пет лица, док је „за извршење 65 радњи кривичног дела оглашено кривим укупно 16 оптужених“ актера у афери Индекс.

У одговору смедеревског суда појединачно је наведено свих 16 неправоснажно осуђених „Индексоваца“, као и висине затворских казни на које су осуђени.

Тако је бивши декан крагујевачког Правног факултета Свето Пурић, који је на тој функцији био управо у време хапшења, због продаје испита и диплома на том факултету, осуђен на осам година затвора.

Професорка Драгана Петровић, која је према спекулацијама у јавности словила за вођу и организатора корупционашких радњи на Правном факултету, добила је седам година, њена колегиница и бивша помоћница министра просвете Емилија Станковић осуђена је на пет година затвора.

Професор Драган Батавељић је неправоснажно осуђен на шест, а актуелни продекан за наставу на крагујевачком Правном факултету Срђан Ђорђевић на три године затвора. Група од 16 најистакнутијих актера афере Индекс укупно је, пресудом Вишег суда у Смедереву, осуђена на 61 годину робије.

„Применом одредби члана 85. Кривичног законика оптуженима је изречена мера забране вршења наставничког позива и то: Драгани Петровић, Емилији Станковић, Свету Пурићу и Драгану Батавељићу у трајању од по пет година, рачунајући од дана правноснажности одлуке, с тим да се време проведено у затвору не урачунава у време трајања ове мере. Срђану Ђорђевићу, Божину Влашковићу, Ивану Чукаловићу, Милени Петровић, Ненаду Ђурђевићу, Радоју Брковићу и Миодрагу Мићовићу забрана наставничког позива трајаће по три године“, истиче у Вишем суду у Смедереву. Невоља с овом казном је, треба напоменути, што ће већина осуђених „Индексоваца“, у време правоснажности пресуде да буде у пензији, док су неки од њих, као бивши декан Свето Пурић, на пример, већ пензионери.

Суткиња Бојковић у писаној информацији за наш лист наглашава и да не постоји опасност од застаревања поступака против кључних актера афере Индекс.

Апсолутна застарелост кривичног гоњења за ово кривично дело (примање мита – прим. аут.) наступа, наводи она, у року од 30 година од дана последње предузете радње кривичног дела.

Наша саговорница тврди и да је поступак израде, који је трајао пуних 17 месеци, односно више од 500 дана од законског рока, продужаван „у складу са законским овлашћењима“.

Будући да је, у конкретном случају, предмет састављен од обимне чињеничне и доказне грађе, са великим бројем оптужених и извршења кривичних дела која су им стављена на терет, а имајући у виду и додатне обавезе организационе природе које сам у претходном периоду имала као председник суда, као и актуелне обавезе које имам као судија у првом и другом степену Кривичног дељења Вишег суда у Смедереву, рок за израду пресуде продужаван је, констатује Бојковић, у складу са наведеним законским овлашћењем због чега се и може закључити да су законске одредбе, и у овом делу, у свему доследно примењиване.

Израда пресуде трајала је, како наводе у стручној јавности, „јако дуго“, због, како тврди суткиња Бојковић, великог броја кривичних дела и радњи обухваћених оптужним актом (више од 100), али и услед обимности чињеничне грађе. Спис предмета само са главног претреса има око 6.000 страна, не рачунајући прилоге у које, поред осталог, спадају извештаји, табеле, записници и друго…

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 22. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Фино. Могли су ипак још мало сачекати, да оптужени на миру поумиру, па да их још строже казне.

Оставите коментар