Бранислав Тиодоровић: Међу младима мање од 12 одсто вакцинисаних

Млади би себи вакцинацијом обезбедили културне манифестације и фестивале, нагласио епидемиолог и члан Кризног штаба

Бранислав Тиодоровић (Извор: N1)

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић позвао је младе да се вакцинишу и истакао да је међу онима који имају између 18 и 35 година мање од 12 одсто вакцинисаних.

„Млади углавном немају тешку клиничку слику када оболе од корона вируса, али има и међу њима оних који болују од хроничних болести и када се разболе дешава се да фатално завршавају“, рекао је Тиодоровић на конференцији за новинаре у Градској кући у Нишу.

Конференција је организована поводом кампање Уједињених фестивала Србије за вакцинацију младих.

Тиодоровић је нагласио да би млади вакцинацијом обезбедили себи да им културне манифестације и фестивали и у Србији и у свету буду доступнији.

„Вакцинисани ће бити у много бољој ситуацији него остали који морају да имају ПЦР тест или антигенски тест приликом уласка на манифестацију. Поред тога, да ли је рецимо на Нишвилу боље бити са маском или без маске“, казао је Тиодоровић.

Према његовим речима, проценат вакцинисаних пунолетних грађана у Нишу је достигао 50 одсто, а у Србији је нешто испод 42 одсто.

„Код старијих генерација које имају између 65 и 74 године проценат вакцинације је преко 70 одсто, а проценат вакцинисаних старих преко 70 година је изнад 64 одсто. То су добри резултати, али морамо да имамо сви заједно преко 50 одсто вакцинисаних да би све манифестације у нашој земљи могле нормалније да организују“, изјавио је Тиодоровић.

Према његовим речима, на добром смо путу да тај проценат вакцинације постигнемо, али мера и даље морамо да се придржавамо како се епидемија поново не би разбуктала.

Директор Нишвил фестивала Иван Благојевић такође је позвао младе да се вакцинишу и истакао да ће тако помоћи и организаторима фестивала да не спроводе ригорозније мере на улазу, осим рецимо мерења температуре и ношења маски.

Према његовим речима, Нишвил се припрема као да ће фестивала бити без икаквих ограничења.

„Наравно да ћемо испунити све одлуке које буду од 6. до 15. августа. Надамо се да уколико буде амплитуда и повећања броја оболелих оне неће утицати на одржавање фестивала, већ само на ригорозније или мање ригорозне мере које ћемо спроводити“, казао је Благојевић.

Најгора могућа опција по Нишвил, додао је, јесте да се не одрже пратећи садржаји.

„Уопште немам дилему да ће бити одржан главни програм фестивала, управо завршавамо све договоре. Фестивал је заштићен вишеструко не само оградом и контролама, већ и могућношћу да разместимо столице на два метра што ретко који фестивал може да приушти“, рекао је Благојевић.

Кампању за вакцинацију младих су покренули фестивали Нишвил, Егзит, Лав фест, Бир фест и Арсенал фест.

Опрема: Стање ствари

(N1, 21. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Nece Gara da primi vakcinu.

  2. “Гара боцу прима на Сокоцу.”

  3. Ово је “стручњак”, саучесник ДрКона и министра Милосављевића из афере набавке стотина хиљада непотребних вакцина за свињски грип, које су онда још морале бити уништене, што је био додатни непотребан трошак из државног буџета.

Оставите коментар