Грчка: Због полицијског часа васкршње службе ће на Велику суботу почети раније

Архијереји Грчке цркве једногласно одлучили да користе црквену икономију – како се то радило у богатом предању – и да уреде да васкрсне службе почну раније на Велику суботу

Фото: грекоманија.ру

(Orthodoh Cristianity, 21. 4. 2021)

Прошле године цркве и манастири широм Грчке били су затворени током целе Велике недеље и Васкрса, а јавна прослава Васкрса била је одложена до Оданија празника крајем маја.

Ове године цркве ће бити отворене и верници ће моћи да присуствују богослужењима. Међутим, према једногласној одлуци Светог синода Грчке цркве, васкршње службе почеће неколико сати раније због полицијског часа који је прописала влада.

После своје јучерашње телеконференције Свети синод је најавио да ће се богослужења служити раније и током Велике недеље, извештава Ромфеа.

„Желећи да на најбољи начин пастирски служе верницима, који ни на који начин не би требало да буду лишени учешћа у васкрсној радости“, архијереји су „једногласно одлучили да користе црквену икономију, како се то радило у богатом предању, да уреде да васкрсне службе почну раније на Велику суботу“.

Богослужења ће започети у црквеним портама, а за саму пасхалну Литургију ући ће у цркву. Остала ограничења остају на снази: једна особа на 25 квадратних метара и не више од 100 парохијана по цркви, без обзира на њену величину.

Са енглеског: проф. Сања Симкић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Митрополија црногорско-приморска, 22. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Иживљавање световних власти над верним делом народа се наставља.

  Ако већ мора да буде (а не мора), зар полицијски час није могао почети у понедељак, на пример? Или уторак, или…

  Већу жалост пред најрадоснији Празник изазива чињеница да је млак (премлак!) отпор свете Еладске Цркве поновљеном понижавању. Да нам је Господ на помоћи.

  19
  1
 2. јасно је да луциферијанска сила свуда настоји да забрани прославу победе Христа над смрћу. Како другачије објаснити полицијски час и забране одласка у цркве баш када се слави Васкрс? У Грчкој рецимо, пише данашња Политика, свештеници морају да се тестирају пре сваке службе, али радници у јавној управи, у школама, здравству не морају.

  19
  1

Оставите коментар