Србија и Велика Британија потписале трговински уговор

Закључењем споразума створени услови за даљи раст међусобне трговине, као и за даља улагања

Фото: Pixabay

Споразумом који је данас потписан постављен је нови правни основ за регулисање билатералне трговине између Србије и Уједињеног Краљевства, саопштило је Министарство трговине, туризма и телекомуникација. Тај однос раније је био дефинисан Споразумом о стабилизацији и придруживању, који су потписале Србија и Европска унија.

Министарство додаје да је најновијим споразумом задржан ниво сарадње у свим областима као и степен трговинске либерализације који је постојао до 31. децембра 2020. године.

“Закључењем Споразума омогућено је враћање уобичајеним трговинским токовима и стварање услова за даљи раст међусобне трговине, као и за даља улагања”, поручила је министарка трговине Татјана Матић.

Она је рекла како очекује да након имунизације против ковида-19 да се обнови веома развијена туристичка сарадња две земље.

“Радујем се ступању овог споразума на снагу, након испуњавања свих парламентарних процедура. Такође се радујем још већем броју британских компанија и стручњака који ће дати додатни подстицај економском развоју и напретку Србије,” рекла је амбасадорка Уједињеног Краљевства у Србији, Шон Меклауд.

Први привремени билатерални трговински уговор Уједињено Краљевство и Србија потписале су у марту 1879. године.

Пре пет година грађани Британије су се на референдуму изјаснили за Брегзит, односно излазак из Европске уније.

Та земља је након скоро пола века, 31. децембра прошле године и формално изашла из чланства у ЕУ.

Опрема: Стање ствари

(Нова економија, 19. 4. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading