Предраг Кон: Бољитак долази у другој половини маја

Морамо да користимо маске много више него сада, док не дођемо до високе стопе вакцинисаности, која сасвим сигурно обара активност вируса, рекао др Кон

Предраг Кон (Фото: Танјуг/С. Р.)

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон упозорио је данас да ће свако ко дуго бира између вакцине и вируса погрешити и одабрати вирус, и нагласио да у овом тренутку не види простор за ново попуштање мера.

Пандемија је глобално у највећем успону, док у Србији имамо пад броја заражених и притисак да се мере попусте, казао је Кон и оценио да ћемо у јуну бити значајно бољи, а да ће се то осетити од друге половине маја.

„У Србији имамо спуштање и долазимо у ситуацију да постоји притисак на попуштање мера што је последица, сасвим сигурно вакцинације али добрим делом и оштријих мера. Мало је људи у баштама због лошег времена. У баштама су маске обавезне, али их не користе”, рекао је Кон за РТС.

Нагласио је да морамо да користимо маске много више него сада, док не дођемо до високе стопе вакцинисаности, која сасвим сигурно обара активност корона вируса.

„Понашање људи и ношење маски је нешто што се дуготрајно учи…. Већ у мају доћи ћемо у ситуацију да ће кренути свадбе, па и матуре, то не можете да зауставите”, рекао је Кон, гостујући у Београдској хроници.

Вакцинација је апсолутно најзначајнија специфична мера која директно утиче на ток епидемије, рекао је Кон и посетио да и даље имамо неповољну епидемијску ситуацију и да су болнице.

Пошто су данас основци и средњошколци кренули у школе, Кон је навео да ни раније није регистрован већи број оболеле деце, као и да кризни штаб нема податке о повећаном броју оболелих ђака.

„Неки ризик свакако постоји, да ће повратак деце у школе повећати број заражених. Али неће стићи вирус да се толико подигне, јер деца су у школи до 29. априла, па следи пауза”, наводи епидемиолог.

Рекао је да је јако оптимистичан што се тиче Београда где се јасно види убрзани пад.

„Београд је досегао готово 40 одсто вакцинисаних и већ стварамо колективни имунитет, имамо 27 одсто оних који су примили две дозе”, рекао је.

Објаснио је да је ризик велики тамо где нема толико вакцинисаних, а то су, како каже, „џепови” из којих пандемија опет може да крене.

Кон сматра да Србија не може да се пореди са Израелом, јер они тренутно имају 85 одсто вакцинисаних, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

 1. Очигледно боље барата са подацима од тренутно најцитиранијег научника у свету – Џона Јоанидиса. Можда ће га позвати у Стенфорд, као гостујућег професора.

  10
 2. “Предраг Кон: Бољитак долази у другој половини маја“
  Како бољитак када се и даље носе маске, које, узгред речено, не штите од вируса?!
  Маске треба да се носе “док се не постигне висок степен вакциносаности
  становништва“, а када ће то да буде – не знамо!
  “Нови сојеви“ су у најави, па према томе, и нове вакцине, а то значи и даље ношење
  маски до достизања “колетивног имунитета“ за актуелни сој вируса, и тако у недоглед
  – до истребљења вируса или људи.

  10
 3. Naivno je misliti da ce nas oni ostaviti na miru….

 4. Бољитак долази не када то сарадници фармакомафије то кажу већ напротив када се саучесници ковид пројекта и сарадници фармакомафије удаље из наших живота и кривично процесуирају.

Оставите коментар