Покрет за одбрану КиМ: Манастир Високи Дечани и његов игуман на мети приштинских политичара и медија

Савет наводи да Сава Јањић претвара манастир Дечани у амбасаду Србије и у пропагандни центар

Игуман Сава Јањић (Фото: Хазир Река/Ротјерс)

Косово онлајн: Приштински Савет за заштиту људских права и слобода тражи истрагу против игумана Саве Јањића

Савет за заштиту људских права и слобода из Приштине саопштио је да би против игумана манастира Високи Дечани Саве Јањића требало покренути истрагу због ратних злочина, преноси Репортери.

Према том савету, Саву Јањића треба истражити због његове “улоге пре и током рата на Косову, због цивила заточених у манастиру Дечани”, због чега, сматрају, он сноси главну одговорност.

„Према изјавама сведока, по завршетку рата у манастиру Дечани, поред распоређивања паравојних формација и редовних српских снага, Албанци су држани као таоци. Манастир Дечани претворен је у војну базу у којој се делило оружје мобилисаним Србимa“, наведено је у саопштењу.

Очигледно незадовољни упозорењима које игуман Сава често упућује због угрожености СПЦ на Косову и Метохији, из Савета за људска права инсистирају да се спроведе „истрага о манастиру Дечани и могућој умешаности Саве Јањића у кршење ратних закона и хуманитарног права“.

„После 21 године од завршетка рата, рећи да је манастир Дечани угрожен је бесмислица. Сава Јањић сада се жали да косовски Албанци и институције угрожавају манастир Дечани. У међувремену не спроводи међународне споразуме, попут одлука Уставног суда, не прихвата косовске институције и (тзв.) државу Косово, а одлуке судова прихвата селективно“, наведено је у саопштењу те организације.

Савет за заштиту људских права и слобода је истакао да  манастир Дечани не само да „није угрожен од Албанаца или косовских институција, већ и према Ахтисаријевом плану и важећим законима ужива екстратериторијални статус“.

„Право на исповедање религије на (тзв.) Косову регулисано је Законом о верским слободама и правима и, с тим у вези, (тзв.) Косово је испред многих земаља у региону. Последњих година међуетнички инциденти нагло су опали, па су неистините тврдње Саве Јањића и Србије да су Срби на (тзв.) Косову угрожени, да се пљачкају православне цркве. Игуман Сава Јањић, уместо да се бави верским и духовним питањима, шири лажне вести и диригент је српске пропаганде на (тзв.) Косову“,  каже се у саопштењу.

Савет наводи да Сава Јањић претвара манастир Дечани у амбасаду Србије и у пропагандни центар.

„Сава Јањић има грижу савести из прошлости, стога је 100 одсто у служби српске политике, штети међунационалним односима и Србима, који су интегрисани или желе да буду интегрисани, у све сфере живота на (тзв.) Косову“, каже се у саопштењу које преноси Репортери.

(НСПМ, 11. 4. 2021)

Покрет за одбрану КиМ: Манастир Високи Дечани и његов игуман на мети приштинских политичара и медија

Од објаве организације Европа Ностра да је уврстила манастир Високи Дечани међу седам најугроженијих споменика културног наслеђа Европе (8.4.2021), ова српска, хришћанска светиња и њен игуман, о. Сава Јањић, постали су предмет новог таласа медијске хајке приштинских политичара и медија. Обелодањени су претходни неуспели покушаји Албина Куртија и Вјосе Османи да спрече доношење такве одлуке, али и потпуна сукобљеност већинског дела албанске јавности са стварношћу, разумом и основним историјским чињеницама о манастиру Високи Дечани и рату 1999. године.

Светска културна баштина – манастир Високи Дечани (Фото: Visar Kryeziu)

Стварну опасност представља захтев приштинског тзв. Савета за заштиту људска права и слобода да се против игумана о. Саве покрене истрага због „ратних злочина“ (11.4.2021). Председништво Покрета за одбрану Косова и Метохије одавно упозорава на хапшења Срба због тобожњих ратних злочина, на лакрдије од судских процеса и драконске затворске казне којима се они подвргавају на Косову и Метохији. Овом приликом, међутим, упозоравамо да је управо тзв. Савет за заштиту људских права и слобода у марту 2004. године дао знак за почетак Погрома над Србима Косова и Метохије и уништавања њихових светиња. Према извештају организације OSCE из априла 2004. о улози медија у овим догађајима, председник Савета Хаљит Берани био је један од првих покретача медијске харанге која је довела до мартовског Погрома.

Упозоравамо српске државне органе да их привремена НАТО окупација Косова и Метохије не може амнестирати од историјске и законске одговорности за безбедност наших светиња и сународника. Позивамо српску јавност и медије да пажљиво прате и реагују на искушења и страдања кроз која пролазе манастир Високи Дечани, наше светиње и наш народ на Косову и Метохији.

У Београду, 12.4.2021.

Председништво Покрета за одбрану Косова и Метохије:

Проф. др Митра Рељић
Проф. др Слободан Самарџић
Проф. др Богољуб Шијаковић
Проф. др Милош Ковић
Проф. др Часлав Копривица

Опрема: Стање ствари

(Покрет за одбрану Косова и Метохије, 12. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Тамошњи алб. политичари опет, упадљиво, некажњено, примењују методе својих узора из Хрватске.
    Да ли је реалистично апеловати на овдашњу и овакву власт; а очекивати ослонац или њен иједан озбиљан корак; или гајити искрену наду у било шта осим у њено трајно а јалово самозадовољство мирољубивошћу и тобожњим лидерством у региону.
    Да ли на Космету постоји међуверски дијалог?

Оставите коментар