Русија: Уставним амандманом забрањени истополни бракови

У истом пакету уставних промена Владимиру Путину је дат и доживотни имунитет од казненог прогона

Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ/KREMLIN POOL/SPUTNIK)

Руски председник Владимир Путин потписао је уставни амандман којим се у Русији формално забрањују истополни бракови.

Дефинисање брака као заједнице искључиво мушкарца и жене део је групе уставних реформи које су Руси изгласали 1. јула 2020. Из тог је пакета који је подржало готово 78 посто Руса, најпознатија је одредба која Путину омогућује да се кандидује за још два шестогодишња председничка мандата и тако до 2036. године влада Русијом, преноси Јутарњи лист.

У истом пакету уставних промена Путину је дат и доживотни имунитет од казненог прогона.

Петог априла Путин је службено потписао уставне амандмане и омогућио њихово ступање на снагу.

Истополни бракови већ су илегални у Русији па нова формулација у Уставу то заправо додатно утврђује и још отежава шансе истополним паровима да икада добију шансу за равноправност с хетеросексуалним паровима.

Ово такође значи да ЛГБТ особе неће моћи да усвајају децу.

Оваква одлука није изненађење у Путиновој Русији, где се геј и квир заједница суочава с честим насиљем и дискриминацијом, а позната забрана „геј пропаганде“, која забрањује дистрибуцију свега за што се сматра да је про-ЛГБТ+, постоји од 2013. године.

Уочи националног гласања о уставним амандманима, за које критичари тврде да су намештени, прокремљовска пропагандна група коју су водили савезници руског председника објавила је оглас који приказује сироче које су усвојила два оца, који су га потом обукли у хаљину и нашминкали.

Оглас је поручивао: „Одлучите о будућности земље. Гласајте за измене Устава.“

У време гласања, Алфонсо Давид, председник Кампање за људска права, описао је Путина као „претњу људским правима свих“.

„Русија омета своје нападе на основна људска права и достојанство ЛГБТ+ особа додавањем уставних забрана против једнакости у браку“, казао је додавши да је Путинова пропаганда срамотна, манипулативна и злонамерна, преноси Јутарњи лист.

Опрема: Стање ствари

(Б92, 11. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Bog je stvorio muskarca i zenu da stvaraju porodicu .A ne dva muskarca ili dve zene ,ili roditelj jedan roditelj dva kako izopacena Evropska unija propagira i namece !!! SRBI cuvajte se izopacenog satanistickog zapada koji sve sto nevalja ovde implementira !!!

    6
    1

Оставите коментар