Сингапур: Стиже биометрија на банкомате, збогом картицама

Скенирано лице клијента се проверава и верификује у националној биометријској бази података Сингапура која садржи фотографије и идентитете четири милиона становника

Фото: Пиксабеј

Сингапурска банка ОЦБЦ увела је у употребу биометријску технологију препознавања лица за услуге на банкоматима, елиминишући потребу за ношењем платних картица. Банка тврди да је прва у југоисточној Азији применила фацијалну биометрију за услугу упита стања на рачуну на осам банкомата на подручју Сингапура.

ОЦБЦ намерава да ову технологију постепено прошири и на услугу подизања готовине на својим аутоматима у Сингапуру, када буде утврдила колико је овај начин функционисања банкомата безбедан. Овај потез банке је уследио након што је у јулу 2019. увела технологију кју-ар кода за подизање готовине на банкоматима.

Из ОЦБЦ-а наводе да су упит о стању рачуна и подизање готовине најчешће коришћене услуге на банкоматима и да чине близу осам од 10 свих трансакција које клијенти изврше.

Борис Трбић: Шта се може сазнати из једне посете „Дизниленду са смртном казном“

Скенирано лице клијента се проверава и верификује у националној биометријској бази података Сингапура која садржи фотографије и идентитете четири милиона становника овог града-државе.

Верификација лица садржи безбедносну функцију за спречавање превара, која укључује и технологију за детекцију живог организма, чиме се блокира евентуална злоупотреба фотографија, видео записа или маски током поступка верификације.

Стручњаци кажу да овакве технологије и даље са собом носе одређене безбедносне изазове на чијој елиминацији треба радити, али да су у овој ситуацији, када се вирус може пренети и преко руку, и више него корисне, јер помажу у избегавању ризичних контаката.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Virus se moze preneti preku ruku, ma sta mi rece!

Оставите коментар