Сингапур: Стиже биометрија на банкомате, збогом картицама

Скенирано лице клијента се проверава и верификује у националној биометријској бази података Сингапура која садржи фотографије и идентитете четири милиона становника

Фото: Пиксабеј

Сингапурска банка ОЦБЦ увела је у употребу биометријску технологију препознавања лица за услуге на банкоматима, елиминишући потребу за ношењем платних картица. Банка тврди да је прва у југоисточној Азији применила фацијалну биометрију за услугу упита стања на рачуну на осам банкомата на подручју Сингапура.

ОЦБЦ намерава да ову технологију постепено прошири и на услугу подизања готовине на својим аутоматима у Сингапуру, када буде утврдила колико је овај начин функционисања банкомата безбедан. Овај потез банке је уследио након што је у јулу 2019. увела технологију кју-ар кода за подизање готовине на банкоматима.

Из ОЦБЦ-а наводе да су упит о стању рачуна и подизање готовине најчешће коришћене услуге на банкоматима и да чине близу осам од 10 свих трансакција које клијенти изврше.

Борис Трбић: Шта се може сазнати из једне посете „Дизниленду са смртном казном“

Скенирано лице клијента се проверава и верификује у националној биометријској бази података Сингапура која садржи фотографије и идентитете четири милиона становника овог града-државе.

Верификација лица садржи безбедносну функцију за спречавање превара, која укључује и технологију за детекцију живог организма, чиме се блокира евентуална злоупотреба фотографија, видео записа или маски током поступка верификације.

Стручњаци кажу да овакве технологије и даље са собом носе одређене безбедносне изазове на чијој елиминацији треба радити, али да су у овој ситуацији, када се вирус може пренети и преко руку, и више него корисне, јер помажу у избегавању ризичних контаката.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 3. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Virus se moze preneti preku ruku, ma sta mi rece!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading