Бања Златар продата за два и по милиона евра

Купац је уговорену цену платио неколико дана након потписивања уговора, а реч је 2.546.000 евра, што је за око 200.000 евра више од почетне цене

Бањски комплекс Златар у Новој Вароши (Фото: Раде Прелић/Танјуг)

Бањски комплекс Златар у Новој Вароши продат је, потврдио је директор Републичке дирекције за имовину Јован Воркапић, а уговор с новим власником, фирмом Метал Инвестментс Јуроп д.о.о из Београда, оверен је 9. фебруара у Пријепољу.

Купац је уговорену цену платио неколико дана након потписивања уговора, а реч је 2.546.000 евра, што је за око 200.000 евра више од почетне цене.

Уплатом је купац испунио услов да преузме власништво над некада познатим центром за превенцију, лечење и рехабилитацију кардиоваскуларних обољења.

Бањски комплекс је више пута оглашаван за продају. Први пут у октобру 2019, када је почетна цена била 3,9 милиона евра. Касније је она смањивана, да би на четвртом огласу из октобра прошле године, по коме је и продат, износила нешто више од 2,3 милиона евра.

Комплекс Златар је саграђен на 1.235 метара надморске висине, а због огромних дугова је затворен пре десетак година, после чега је прешао у власништво Владе Србије и Фонда за пензијско-инвалидско осигурање запослених.

Како наводи лист Варошке новине, „Метал инвестментс Јуроп“ је, осим комплекса чија је површина 12.298 квадрата, куповином добио и више од четири хектара земљишта на најлепшем делу планине.

Лист наводи и да је објекат у међувремену доста пропао али и да би стање требало да се поправи, будући да се очекује да до лета почне његово реновирање.

(РТС, 9. 3. 2021)

Блиц: Нови власник бање основан за сто динара

Бањски комплекс Златар у Новој Вароши продат је за нешто више од 2,5 милиона евра, потврђено је из Републичке дирекције за имовину. Купац је недавно исплатио уговорену суму, чиме је испунио услов да преузме власништво над овим некада познатим центром за превенцију, лечење и рехабилитацију кардиоваскуларних обољења. Ова бања је последња у низу српских лечилишта и туристичких комплекса који су продати последњих година, а у плану је и приватизација преосталих, која су још увек у власништву државе.

Нови власник Златара је Metal Investmens Europe d.o.o. из Београда, а имовина овог РХ центра продата је за нешто више од два и по милиона евра, што је око 200.000 евра више од почетне цене. Купац је, осим комплекса чија је површина 12.298 квадрата, куповином добио и више од четири хектара земљишта на најлепшем делу планине.

Ваздушна бања „Златар” на распродаји

Према подацима Агенције за привредне регистре (АПР), компанија Metal Investmens Europe d.o.o. основана је 24. маја 2019. године на београдској општини Стари Град, са оснивачким улогом од 100 динара. Једини члан друштва је компанија Metal Investmens Limited из Хонг Конга, а делатност фирме је неспецијализована трговина на велико.

Иначе, бањски комплекс Златар је више пута оглашаван за продају. Први пут у октобру 2019. када је почетна цена била 3,9 милиона евра. Касније је почетна цена смањивана, да би на четвртом огласу из октобра прошле године, износила нешто више од 2,3 милиона евра.

Комплекс Златар је саграђен на 1.235 метара надморске висине, а због огромних дугова је затворен пре десетак година, после чега је прешао у власништво Владе Србије и Фонда за пензијско-инвалидско осигурање запослених.

Бања је изграђена 1978. године, а својевремено је била позната као јединствена за лечење болести срца. Кроз овај објекат је за 30 година прошло више од 100.000 гостију, што домаћих, што страних.

Нова рунда приватизације

Још откако је 2014. године покренут нови талас приватизације, бање важе за највреднију имовину. За њих су били заинтересовани многи домаћи пословни људи, али и стране компаније, из Словеније, Немачке, чак и Кине. Ипак, често су се као проблем постављали судски спорови над имовином бања.

Такође, многи комплекси су прилично запуштени и потребно им је детаљно реновирање, што подразумева и значајна улагања нових власника. Ово је уједно и један од најчешћих разлога за продају бања.

Неке бање би могле да буду класични спа центри, али већи део наших бањских комплекса требало би да буду лечилишта, где би могли да се остваре већи приходи. Како тврде познаваоци прилика, и бање у Мађарској и Словенији покушавају да се „препакују“ у лечилишта, па да гости поред забавног дела троше паре и на лечење.

За Србију је то важно јер имамо велики број обучених стручњака, па нам најчешће треба само докапитализација, како би собе биле лепше, и како бисмо имали забавне садржаје. Тиме бисмо комплетан амбијент подигли на виши ниво.

На продају десетак бања

Пре Златара продате су Врањска и Куршумлијска бања. Нови власник Куршумлијске бање 2019. године постало је предузеће Планинка, које у свом власништву има и Пролом и Луковску бању, док је прошле године фирма Миленијум ресорт купила Врањску бању и најавила изградњу велнес центра са два хотела и клиником за третмане и лаке медицинске интервенције.

Врањска бања (Фото: Ивана Мастловић Јаснић/РАС Србија)

Још неколико бања тренутно чека на приватизацију: Рибарска бања у Крушевцу, „Гејзир“ у Сијаринској бањи, „Меркур“ у Врњачкој бањи, Специјална болница за рехабилитацију у Бујановцу, Институт за лечење и рехабилитацију Нишка бања, Специјална болница у бањи Ковиљачи, Специјална болница „Златибор“ у Чајетини, Сокобања и „Термал“ у Врднику.

Из владе је наглашено да се планира продаја свих 27 бања у власништву ПИО фонда.

(Блиц, 11. 3. 2021)

Милан Секанић: Зашто сам купио бању Златар?

„Никада нисам имао трговачке послове у Србији, а да се укључим у куповину Златара одлучио сам средином прошле године. Понудили смо највећу цену, изабрани као најбољи понуђач, платили смо све обавезе и сада имамо озбиљне планове“.

Ово у разговору за Блиц бизнис, каже Милан Секанић, власник фирме „Метал инвестмент“ који живи и ради у Лондону, и који је за куповину бање „Златар“ регистровао фирму у Београду са оснивачким улогом од 100 динара. Њен једини власник је компанија Metal Investmens Limited из Хонг Конга која се бави трговином на велико.

„У моменту као смо проглашени купцем, послали смо средства за повећање капитала на 100.000 евра. Средства су заведена код банке и процедура у АПР ће бити завршена за који дан. Постоји и разлог за Хонг Конг. Године 1995. основао сам фирму и наставио рад са берзом и трговином обојених метала, сировинама… Због великог промета са Кином и набавком сировина, попут боксита и глиница, регистрација фирме у Хонг Конгу била је најједноставнија“, каже нам Секанић који је иначе из Београда, а у Великој Британији је од 1987. када је дошао да студира машинство на Империјалном колеџу у Лондону.

Извор: LinkedIn

Говорећи о Златару, каже да је увек био заинтересован да део средстава зарађених у иностранству инвестира у Србију.

„Идеја нам да тај део Златара који смо купили потпуно задржи своју природну лепоту. План нам је да током реновирања сви нови материјали буду природни, да се поставе соларни панели, да се измести све сто се не уклапа са природом. Центар би требало да прати тренд здравља“ , каже Секанић.

Бањски комплекс Златар у Новој Вароши продат је за нешто више од 2,5 милиона евра. Купац је исплатио уговорену суму и испунио услов да преузме власништво над овим некада познатим центром за превенцију, лечење и рехабилитацију кардиоваскуларних обољења.

Власник је, осим комплекса чија је површина 12.298 квадрата, куповином добио и више од четири хектара земљишта на најлепшем делу планине.

Ова бања је последња у низу српских лечилишта и туристичких комплекса који су продати последњих година, а у плану је и приватизација преосталих, која су још увек у власништву државе.

Опрема: Стање ствари

(Блиц, 12. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар