Тужилаштво: Владимир Цвијан се утопио 2018. године

На телу нису пронађени трагови који би указивали на механичке повреде, а из резултата токсиколошких анализа могло се закључити да не постоје основи сумње да је извршено кривично дело, прецизира Тужилаштво

Владимир Цвијан (Извор: Снимак екрана/РТВ Марш Ваљево)

Поводом заинтересованости медија за информације у вези са смрћу некадашњег саветника Бориса Тадића и посланика СНС Владимира Цвијана, Више јавно тужилаштво у Београду данас је саопштило да је његово тело пронађено 5. јануара 2018. године на десној обали Дунава.

„У конкретном случају, дежурни тужилац је обавештен да је 5. јануара 2018 године на 1.164 километру десне обале Дунава, у води, на растојању од око 7 метара од обале, затечен, у том тренутку НН мушки леш”, наводи се у саопштењу достављеном Танјугу.

Наводи се и да је након тога наложена обдукција, заједно са токсиколошком анализом, како би се утврдио идентитет преминулог лица и узрок смрти.

Тужилаштво напомиње да је након достављања извештаја полиције и обдукционог записника са токсиколошким анализама утврђено да је у питању Владимир Цвијан, рођен 1976. године, који је преминуо „услед утопљавања”.

„На телу покојног нису пронађени трагови који би указивали на механичке повреде, а из резултата токсиколошких анализа могло се закључити да не постоје основи сумње да је извршено кривично дело. Како није постојала било каква индиција која би указивала на извршење неког кривичног дела, предмет је архивиран 2018. године”, прецизира тужилаштво.

Više tužilaštvo za Istinomer o slučaju Cvijan: Telo pronađeno u Dunavu, nije bilo povreda; predmet arhiviran 2018.

Такође, у саопштењу се наводи да у просеку на месечном нивоу ово тужилаштво наложи између 50 и 60 обдукција у сличним ситуацијама, ради утврђивања узрока смрти и идентитета преминулих лица. Такви предмети се након достављања извештаја и обдукционог налаза архивирају, кажу у тужилаштву.

Тужилаштво је појаснило и своја овлашћења у складу са Закоником о кривичном поступку, односно да налаже обдукције у сваком случају када околности под којима је смрт наступила не искључују могућност да је она наступила у вези са евентуалним извршењем кривичног дела, а обдукција је обавезна уколико је идентитет леша непознат.

„У пракси су то ситуације када полиција обавести дежурног заменика јавног тужиоца да је преминуло лице средње/млађе животне доби, а чије тело је пронађено ван његовог пребивалишта или здравствене установе, при чему познате чињенице у погледу здравственог стања лица не указују јасно да је смрт последица његовог нарушеног здравственог стања или се ради о догађају који је последица пада са висине, самоубиства, утопљавања и слично”, наводи тужилаштво.

Поједини медији спекулисали су са смрћу Цвијана, указујући да никада није званично саопштено да је он преминуо.

Председник Адвокатске коморе Србије Виктор Гостиљац је потврдио да је Цвијан избрисан из именика коморе јер је преминуо, али није могао да прецизира када, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар