Рио Тинто: Изградња рудника за експлоатацију јадарита почеће наредне и трајаће до 2026. године

Рударско-индустријско постројење ће бити направљено тако да што мање утиче на животну средину и да будућим генерацијама обезбеди здрав живот, рекла генерална директорка Rio Sava Exploration

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Компанија Rio Sava Exploration, део корпорације Рио Тинто, најавила је да би изградња подземног рудника за експлоатацију јадарита, из кога се добија литијум за производњу батерија за електричне аутомобиле, требало да почне наредне године и да траје до 2026.

„У наредне четири године биће уложено 1,5 милијарди евра, од чега је рударски део око 30 одсто, док је две трећине индустријско постројење које је надземно у којима ће се добијати три производа“, рекла је генерална директорка Rio Sava Exploration Весна Продановић на представљању пројекта.

План је, прецизирала је, да се у Лозници, у оквиру пројекта „Јадар“, производи борна киселина и натријум-сулфат, који се, поред осталог, користе у индустрији стакла, ђубрива, детерџената, као и литијум-карбонат који се користи за производњу батерија за електрична возила.

Навела је и да ће литијум-карбонат лако моћи да се претвори у литијум-хидроксид и литијум-фосфат, што ће повећати могућност да се пронађу компаније које желе да уложе у изградњу постројења за производњу батерија за електричне аутомобиле. Тренутно се ради на изради техничке документације, куповини земљишта, изради Студије о процени утицаја на заштиту животне средине и добијању дозвола за градњу, речено је на представљању пројекта.

Протест испред компаније „Рио Тинто“: Лозничани не дају плодну земљу странцима за рудник

Како је подсетила, у пројекат „Јадар“ до сада је уложено 250 милиона долара, а за ову годину је опредељено додатних 200 милиона долара за развој.

Продановић је објаснила да пројекат „Јадар“ подразумева пре свега изградњу подземног рудника.

„То је рудник 21. века“, рекла је она, наводећи да ће поред осталог тај подземни рудник имати електрична возила, епокси подове, канцеларије за раднике са вентилацијом и хлађењем.

Подсетила је да је минерал „јадарит“, који је откривен 2004. године, нови литијумско-натријумски-боросулфат, пронађен само у Србији. Налазиште је процењено као једно од највећих лежишта литијума у свету и представља до 10 одсто укупних светских лежишта литијума.

„Нигде у свету не постоји ова врста стенског материјала, названог јадарит, по реци Јадар, из које се издваја литијум“, казала је Продановић, наводећи да се зато процес прераде јадра, који ће се примењивати у Лозници, не може поредити са процесима који се користе у Јужној Америци и Аустралију.

„Поштоваће се најстрожи критеријуми заштите животне средине“

Истакла је да ће Рио Тинто обезбедити одрживу инвестицију која ће поштовати најстроже критеријуме заштите животне средине, која поред осталог подразумева заштиту вода, заштиту од прашине и буке, али и рекултивацију депонија које остају после производње.

Политика: Експлоатација литијума – између „зелене Србије” и прљаве технологије

Директорка Rio Sava Exploration казала је да је у Аустралији, у Мелбурну, направљена мања пилот фабрика у којој је са мањим количинама руде, која је транспортована из Србије, утврђен процес издвајања из јадарита. Продановић је рекла да је урађено више од 2.000 тестова.

„Процес до кога смо дошли је најбољи могући са становишта екстракције и смањених утицаја на животну средину. Рударско-индустријско постројење ће бити направљено тако да што мање утиче на животну средину и да будућим генерацијама обезбеди здрав живот“, казала је она.

Додала је да се у овој фази не планира само извођење пројекта, пуштање у рад и експлоатација, већ и затварање пројекта за 50-ак година, колико је планиран рад рудника.

До краја ове године требало би да се заврше три нове студије о процени утицаја на животну средину и то за рудник, постројење за прераду минерала и индустријски отпад.

Истакнуто је да је већ рађено много анализа о томе какво је стање животне средине на терену, какав би утицај постројење могло да има на екологију, односно које би мере требало предузети да до загађења не дође.

Речено је и да ће Рио Тинто на пројекту „Јадар“, у делу који се односи на грађевинске радове, сарађивати са Бехтелом, док ће компанија Хеч радити пројектну документацију и студије за процес издвајања литијума.

Рио Тинто постоји већ 150 година, послује у 36 земаља, а главни бизниси су производња алуминијума, дијаманата, минерала и руде гвожђа.

Аустралија: Рударска компанија Рио Тинто уништила пећине Абориџина старе 46 хиљада година

У пројектима Рио Тинту су од 2008. смањене штетне емисије за 50 одсто, 76 одсто електричне енергије се користи из обновљивих извора, а ради се на томе да до 2050. компанија послује у потпуности без емисије штетних гасова, као и на процесу који ће омогућити производњу без отпада који ће се користити у даљој производњи.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1, 3. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар