Данас: Једино извесно да Небојша Стефановић није Вучићев наследник у СНС

Ескалација сукоба две струје указује да се „обруч стеже“ око министра одбране Стефановића и води његовом дефинитивном паду са позиције моћи унутар странке

Фото: MOD/Darimir Banda

Сукоб унутар Српске напредне странке између Александра Вучића и Небојше Стефановића дубљи је него што изгледа чак и уз садашњи низ афера које разрађују таблоиди, тврди се у политичким и безбедносним круговима.

Ескалација сукоба две струје указује да се „обруч стеже“ око министра одбране Стефановића и води његовом дефинитивном паду са позиције моћи унутар странке, а отворено је питање да ли ће он искористити службе безбедности да „узврати ударац“, што би водило већем расколу и нанело штету Вучићевом режиму.

Тако саговорници Данаса оцењују најупечатљивије актуелне догађаје као што је саслушање бивше државне секретарке МУП-а Дијане Хркаловић у склопу обрачуна са криминалном групом око навијача Партизана Вељка Беливука.

Данас: Екипа Вељка Беливука – од чувања Вучића на инаугурацији до хапшења за убиства

Указују и да је ескалација почела афером „Јовањица“, док је Стефановић био министар полиције, када је са ухапшеним власником добра на коме се гајила марихуана у везу доведен Вучићев брат.

Моћ и утицај Стефановића неупитно слабе већ неко време, а видљиво је пребацивања са места министра полиције у ресор одбране, након јунских избора.

Томе у прилог говори и одржавање седнице Председништва СНС без његовог присуства, спекулације о томе да ће Александар Шапић преузети вођење главног града како би се „склонили“ Стефановићеви људи, будући да је Стефановић шеф београдског одбора странке.

Најављени Главни одбор за април или мај, Вучићево истицање да ово тело броји 600 људи, као и изборне скупштине за септембар, могући су епилог где ће Стефановић или мирно прихватити да се склони попут Томислава Николића 2017, или ће доћи први пут до озбиљног раскола у СНС, од како је та партија настала 2008.

Небојша Стефановић и Александар Вучић (Архивска фотографија: Н1)

Одговор на питање да ли је Стефановић „одлучио да се бори“ како је то у јеку афере „Крушик“ за њега тврдила опозиција, можда је и јучерашње саопштење, дато у дану када све насловнице таблоида доносе написе о афери „преврат“ и о томе да је део СНС-а спреман да свргава Вучића, као и спекулације типа да је Славиша Кокеза, председник ФСС, наводно видео себе и као премијера.

Из Министарства одбране је саопштено да је „потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао редовним годишњим консултацијама изасланика одбране Републике Србије на којима је информисан о најзначајнијим процесима и појавама у државама пријема од утицаја на безбедност и интересе Србије“.

У саопштењу се даље каже да је положај Србије осетљив због настојања да се очува војна неутралност и територијални интегритет, да је приступање ЕУ и даље главни државни приоритет.

„Један од важних задатака изасланстава одбране је подршка одбрамбеној индустрији Србије, као веома значајном фактору економије наше државе“, закључује се у саопштењу и додаје да су састанку присуствовали и  генерални инспектор служби Министарства одбране Славољуб Дабић и директор Војнообавештајне агенције бригадни генерал Зоран Стојковић.

Такође, недавно је покренут и нови дневни таблоид „Објектив“, који се доводи у везу са Стефановићем.

Небојша Стефановић и Бранимир Филиповић из Министарства спољних послова на скупу у Берлину (Фото: Политика)

Политиколог Цвијетин Миливојевић каже за Данас да је из свега што смо видели до сада јасно да Небојша Стефановић више неће бити оно што се од њега очекивало, односно Вучићев наследник на челу странке, а да је отворено питање у ком правцу ће се даље овај сукоб развијати.

– Очигледно је да се нагомилало тих афера које се везују уз име Стефановића, почев од оне дипломе и доктората, преко „Крушика“ и продаје оружја у коју верујем да је Вучић био упућен и да је то била нека врста државног посла, али су ти односи међу њима постали превише лични, то никада није добро, каже Миливојевић.

У прилог томе да Стефановић више није „конкурент“ за вођство странке, али и да његова моћ у странци опада говори и то да је последња седница Председништва СНС, одржана док је он био ван земље, у званичној посети Уједињеним Арапским Емиратима.

Миливојевић тврди да се „пад Стефановића“ види још од када је пребачен са места министра полиције на чело министарства одбране, те да је такав избор „Вучић као прави мандатар Владе“ направио да „задовољи налог из Вашингтона да Стефановић остане у Влади“, а не по својој жељи.

Данас: Вучић и 75 кумова

Стефановић је већ са тим формирањем нове владе „скрајнут“, подсећа Мирослав Алексић, потпредседник Народне странке, који је у јавности покренуо аферу „Јовањица“.

Алексић истиче за Данас да је на делу „ескалација отвореног сукоба струја унутар СНС“ и да би многи чланови владајуће странке радо проговорили против Небојше Стефановића, да „цртају његов фоторобот“ када говоре о нападима на председника Вучића, прислушкивању и покушајима убиства, али да још увек „немају налог“ да означе име министра одбране јер је он и даље координатор служби безбедности, „ништа није радио сам, и сигурно има материјал који може да штети и Вучићу“, како закључује Алексић.

– Чини ми се да су блиски сарадници Вучића, који је њихов неприкосновени лидер, заузели већи простор него што је он био спреман да дозволи и сада се Вучић осећа угроженим, као да његова позиција више није недодирљива. За сада је све још увек игра – иде маца око тебе, а „маца“ је све ближа Небојши Стефановићу. Не треба бити наиван и мислити да ће се то лако разрешити јер људи на таквим позицијама не седе скрштених руку, ако крене неко пуштање података, не треба заборавити да је неко ко је био на позицији министра полиције управљао најснажнијим апаратом, каже за Данас новинар Ђорђе Влајић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 3. 3. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар