Си-Ен-Ен: Ко је први човек оболео од короне

Вођа мисије СЗО Петер Бен Ембарек одбио да прокоментарише детаље било ког даљег тражења или тестирања контаката који су потребни

Екипа СЗО долази на аеродром у Вухану (Фото: ЕПА/Алекс Плавевски)

Прелиминарни извештај Светске здравствене организације (СЗО) о пореклу корона вируса препоручиће опсежније тражење контаката првог познатог пацијента оболелог од ковида-19 у Вухану у Кини, као и ланац снабдевања готово 10-ак трговаца на пијаци морских плодова у Хуанану, за које се сматра да су имали улогу у раном ширењу ковид-19 крајем 2019. године.

Како су за Си-Ен-Ен навели истражитељи упознати с нацртом извештаја, кинеским научницима је требало много месеци да обаве почетни истражни посао о пореклу вируса.

Они су рекли да сматрају да је изненађујуће и невероватно да кинески научници нису већ урадили тај посао.

Кина одбацује наводе да је корона вирус изашао из њене лабораторије

Препоруке комисије ће се, између осталог, бавити двема кључним линијама истраге, рекли су истражитељи упознати са нацртом извештаја за Си-Ен-Ен.

Прво ће затражити даљи рад на историји контаката пацијента из Вухана који се разболео 8. децембра 2019. године, што је први случај за који су кинески научници и панел СЗО навели да је оболео од ковид-19.

Идентитет пацијента није јавно објављен, али је, према истражитељима СЗО, реч о канцеларијском раднику 40-их година који није путовао на егзотичне дестинације или имао историју контаката, а живео је са супругом и дететом.

У прелиминарном извештају који ће бити представљен следеће седмице, одбор СЗО ће, такође, препоручити непосредну истрагу ланца снабдевања тржишта морских плодова у Хуанану, навели су истражитељи упознати са нацртом извештаја, пренео је Танјуг.

Кина: Годину дана након „закључавања” Вухан живи нормално

Вођа мисије СЗО Петер Бен Ембарек одбио је да прокоментарише детаље било ког даљег тражења или тестирања контаката који су потребни.

Он је за Си-Ен-Ен рекао да је потребно даље истраживати.

Други научници су изразили изненађење, па чак и неверицу да Кина, очигледно, није већ спровела даље истраге, како историје контаката првог пацијента, тако и ланца снабдевања пијаце у Хуанану, које је тражила СЗО.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар