Нова.рс: У Србији учестало заражавање после прве дозе вакцине

Доста људи ме контактира, имам и родбину и пријатеље који су се заразили након прве дозе, каже имунолог Емина Милошевић

Емина Милошевић (Фото: Нова.рс)

„Није баш јасно шта се то дешава, зашто се инфицирало толико људи који су примили прву дозу вакцине“, примећује и пита се имунолог Емина Милошевић. Наша саговорница апелује на надлежне да спроведу темељније и обимније истраживање које би показало да ли је проблем у ефикасности вакцина или у понашању људи.

„Знамо да је већина грађана вакцинисана кинеском вакцином. Може бити да смо много неодговорни, а може бити и да просто ефикасност те вакцине није баш толика колика се тврди“, каже Милошевић коментаришући вакцину за коју је наведено да јој је ефикасност 79 посто.

Не постоје званични подаци на које би наша саговорница могла да се позове. Имунолошкиња истиче да у свом окружењу има доста примера оних који су се заразили после примљене прве дозе. На сличан проблем указују и колеге са којима је у комуникацији.

СЗО: Још не знамо да ли вакцине спречавају заразу

„Доста људи ме контактира, имам и родбину и пријатеље који су се заразили након прве дозе. Никада не можете бити 100 посто сигурни, али знам да су били предострожни. Да ли је, ипак, неком омашком дошло до заражавана није ми сасвим јасно“, констатује наша саговорница.

Она наводи да постоје случајеви заражавања и после Спутњик и после Фајзерове вакцине, али највећи број грађана Србије је, ипак, добио кинеску вакцину.

„Значило би да се спроведе неко систематично истраживање о проценту оних који су инфицирали након прве, друге или треће вакцине. Да ли је само до понашања људи или је до ефикасности. неопходан је већи број испитаника, а не само да то чујемо из своје околине“, закључује Милошевић.

Њемачка: Од 40 станара старачког дома послије прве вакцине 13 умрло, 14 позитивно на корону

Покушали смо да на ову тему разговарамо са представницима Кризног штаба Браниславом Тиодоровићем и Даријом Кисић Тепавчевић, али до објављивања овог текста то нисмо успели.

Бојана Миловановић

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс, 20. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Ма то је само због ових недисциплинованих зимских спортиста, („ковид“ ?!?) журки и гласног певања у кафанама.

    Сигурно неће бити да је услед недавних саборних окупљања, нити због онога што Орбан рече неки дан:

    „Прво, Србија је озбиљна земља. Успела је да организује снабдевање боље од оних који су у Европској унији. Друго, у питању је предсобље – можда реч „лабораторија“ није одговарајућа, али суштински то јесте – тамо где за нас испробавају вакцине у које још увек нисмо сигурни, ако то могу тако да кажем“, ако могу тако да цитирам.

    Ако не онда ништа, нема везе.

Оставите коментар