Србија: Због епидемије више од 2.000 људи изгубило посао у туризму

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије Александар Сеничић рекао да је у Србији  око 60 одсто људи из туристичких и рент-а-кар агенција изгубило посао

Фото: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

У Србији је, због пандемије изазване корона вирусом, посао у туризму изгубило више од 2.000 људи, изјавио је ФоНету директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YUTA) Александар Сеничић.

„У Србији је око 60 одсто људи из туристичких и рент-а-кар агенција изгубило посао. Нажалост, не видимо крај пандемији и немамо перспективе које нам дају за право да ове године будемо велики оптимисти“, указао је Сеничић.

Он је у серијалу разговора Дестинација прецизирао да је у туризму, у туристичким агенцијама и рент-а-кар компанијама, радило око 4.000 људи и да је до јануара посао изгубило њих око 45 одсто.

Додатан број људи је остао без посла по истеку обавезе послодаваца који су узели помоћ Владе Србије да не отпуштају запослене. Према речима Сеничића, домаће туристичке агенције које су организовале путовања у иностранство, раније су имале промет од око милијарду до 1,5 милијарди евра сваке године.

Прошле године, како је указао, тај промет је био 150 милиона евра, што значи да је изгубљено више од 1,2 милијарде евра промета.

С друге стране, саме агенције су биле на губитку од 120 до 150 милиона евра, додао је Сеничић и констатовао да је „то велики губитак за овако малу земљу“.

Када је реч о домаћем туризму, рецептивни туризам у Србији је био у експанзији пре корона вируса и остваривао је девизни приход од 1,2 милијарде у току године.

УТАС: У Србији од марта 2020. затворено 200 туристичких агенција

Због ковида-19, резултати су 60 одсто слабији, предочио је Сеничић и оценио да би ситуација била и гора да су посматране само стране групе, али су домаћи туристи били принуђени да бораве у Србији, па је то у извесној мери компензовано.

Он сматра да је тешко предвидети како ће све изгледати ове године и објашњава да се ради на протоколу о уласку у земље са којима Србија има највећи промет, међу којима је водећа Грчка, јер се у тој земљи налази велики део новца који су грађани Србије уплатили још прошле године. Са Црном Гором, Албанијом, БиХ и Северном Македонијом већ постоје протоколи за које се Сеничић нада да неће бити мењани, а најављује и протокол за слободан улазак у Бугарску, као и да ће Турска укинути обавезни ПЦР тест за улазак.

„Највећа непознаница је сертификат о вакцинацији, да ли људи који су се вакцинисали могу да путују несметано и то је оно што чекамо да се реши у наредних месец дана“, нагласио је Сеничић.

Упитан шта ће бити с грађанима који су прошле године уплатили путовање које није остварено, он је одговорио да је и Србија, по угледу на Западну Европу, усвојила документ који предвиђа да ће, ако заменска путовања не буду реализована до краја ове године, новац бити враћен почетком 2022.

На питање да ли ће туризам преживети корона вирус, Сеничић је предвидео да ће туризам глобално преживети, као што је преживео и све друге кризе, и најавио да се ове и наредне године очекује стабилизација, док се 2023. и 2024. очекује повратак на ниво из 2019. године.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 19. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар