УТАС: У Србији од марта 2020. затворено 200 туристичких агенција

Према подацима Агенције за привредне регистре, од 15. марта 2020. године избрисане су 94 агенције, док је рад прекинуло 105 привредних субјеката

Туризам и туристичке агенције у Србији (Фото: PA MEDIA)

Због кризе коју је изазвала пандемија престало је да ради око 200 туристичких агенција и очекује се да ће се тај број повећавати, упозорило је Удружење туристичких агенција Србије (УТАС). Према њиховим речима, Министарство финансија и даље избегава да им помогне, иако су туристичке агенције међу делатностима које бележе највеће губитке, преноси N1.

Поред тога, туристичке агенције често су и мале фирме које су многим породицама важан извор прихода.

УТАС је подсетио да заменска путовања и повраћај новца путницима зависе од опстанка агенција и да је зато још важније да туристичке агенције добију бесповратна средства како би очувале пословање.

“Не разумемо зашто држава избегава да помогне онима који бележе губитке веће од 90 одсто, а од којих зависи и повраћај новца грађанима Србије који су уплатили путовања пре почетка кризе”, наводи се у саопштењу УТАС-а.

Према подацима Агенције за привредне регистре, од 15. марта 2020. године су избрисане 94 агенције, од чега 20 организатора путовања, док је рад прекинуло 105 привредних субјеката, међу којима је 10 организатора путовања.

У УТАС-у очекују да се проблеми повећају током фебруара, када стиже плаћање одложених пореза и доприноса које агенције не могу да плате, јер не раде већ скоро годину дана.

“Поново апелујемо да се овај дуг отпише, да се додели једнократна помоћ као и другим угроженим категоријама, те да се убрза одобравање кредита из Фонда за развој чије седнице поново стагнирају”, додаје се у саопштењу УТАС-а.

Удружење је похвалило мере којима је држава помогла градским хотелима и најављене субвенције за превознике, јер је њихово пословање такође угрожено.

Поред тога очекује да се уваже и њихови аргументи који су, како је наведено, базирани на билансима и чињеницама о губицима.

Представници туристичких агенција више пута су апеловали да им држава помогне, а због изостанка помоћи протестовали су неколико пута.

Поред слабог пословања, многе туристичке агенције имају и проблем са новим законом који прописује добијање дозвола за рад.

За њу су им потребне банкарске гаранције, које већина није могла да добије, или осигуравајуће полисе које су постале прескупе.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Нова eкономија, 1. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар