„Теленор” постаје нови кабловски оператер

Стратешки саветник у „Теленору” Горан Васић каже да је реч о уобичајеној пословној сарадњи у којој „Теленор“ од „Телекома“ изнајмљује слободне капацитете оптичких каблова

Горан Васић (Фото: Теленор)

Жестока расправа због сарадње „Телекома” и „Теленора” толико се захуктала да им СББ, уз помоћ својих телевизија Н1 и Нова С, на душу ставља „гушење слободних медија”. У тој баражној ватри саопштењима „Телеком” спочитава СББ-у нервозу због експанзије конкуренције и злоупотребу својих медија, док „Теленор” одбацује све што му СББ ставља на терет и поручује „Јунајтед групи” да ради у складу с принципима слободног тржишта. У делу опозиционих медија сукоб је добио и међународне размере, па је као заинтересован за наводни слом СББ-а наведен и Виктор Орбан, иако признају да им „није јасно који је основ заинтересованости председника Мађарске”.

Каква је улога „Теленора” у овом кабловском троуглу за „Политику” открива Горан Васић, стратешки саветник за развој пословања генералног директора „Теленора”.

Да ли, уз помоћ „Телекома”, гушите слободне медије у Србији?

Не. Немамо намеру да гушимо ни слободне ни било које друге медије. Реч је о уобичајеној пословној сарадњи у којој од „Телекома” изнајмљујемо слободне капацитете оптичких каблова. Такве уговоре тренутно имамо и са ВИП-ом, „Орионом”, као и са СББ-ом. Та инфраструктура нам је потребна јер улазимо на тржиште дистрибуције ТВ канала.

Да ли то значи да „Теленор” постаје нов кабловски оператер?

Управо тако. Наша амбиција је да будемо нов играч на том тржишту. И како „Теленор” као неко ко тренутно има нула одсто учешћа на том тржишту може да саботира и гуши неког ко, према анализи РАТЕЛ-а, на том истом тржишту заузима 46,1 одсто. Овде се ради о нелојалној конкуренцији, о жељи да се спречи појављивање новог оператера и причом о некаквој саботажи медија утиче на одлуку Комисије за заштиту конкуренције. То им, надам се, неће поћи за руком.

Медијски закони омогућавају оператерима и да дистрибуирају и да производе програм, да ли планирате да покренете своју телевизију?

Тек улазимо у ову област, тако да не размишљамо о производњи својих канала и садржаја. Та идеја је тренутно далеко од нас.

Да ли ће „Теленор” као нов кабловски оператер својим гледаоцима понудити и Н1 и К1? Да ли ће ваши корисници, метафорично речено, моћи да гледају и Мињу Милетић и Јовану Јоксимовић?

То је наша намера, да тежимо што разноврснијој понуди. У интересу корисника је да има што већи избор кабловских оператера. Нажалост, у овом рату се не говори о томе шта је добро за кориснике, односно да је за квалитетну услугу и ниже цене добро имати конкуренцију. Разговарамо са свим медијским кућама и оператерима, а с некима смо то већ и обавили.

Да ли сте разговарали с „Јунајтед групом”?

Јесмо.

И?

Одбили су нас, за сада. Надамо се да ће поново размотрити наш предлог и пристати на сарадњу по комерцијалним условима, а то су услови који важе и на домаћем и на међународном тржишту.

„Теленор” и СББ су 2016. године сарађивали слично као што то данас чине „Теленор” и „Телеком”, ви сте тада били у тиму СББ-а. Да ли је тада било речи о гушењу државног оператера?

Ни тада ни сада није био циљ гушење конкуренције. Само што сада имате једног оператера који је дуго био доминантан на тржишту и навикао се на ту позицију.

Медијском чаршијом круже приче да се „Теленор” уговором обавезао да ће морати да тражи одобрење од „Телекома” уколико дође до његове продаје…

То није тачно. Уговор није рестриктиван ни по једној одредби.

Није тајна да су инвестициони фондови ту да би зарадили, а када се то деси, прелазе на нека друга тржишта. Има ли чешки инвестициони фонд ППФ, у чијем је власништву „Теленор”, излазну стратегију?

Исправка, ППФ је приватна инвестициона група, а разлика је у томе што у пословању користе искључиво свој новац. А новац који улажу не само у Србији већ и у региону показује да верује у ово тржиште. Одлука да уђемо у дистрибуцију ТВ садржаја је групна, у мобилној телефонији имамо лидерску позицију, а ово тржиште није тако мало. Ту смо…

Опрема: Стање ствари

(Политика, 4. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар