Лондон: Забрањено емитовање кинеске државне телевизије

Сматра се да ова одлука може додатно да погорша већ нарушене односе између Велике Британије и Кине

Седиште ЦГТН у Пекингу (Фото: Бета/АП)

ЛОНДОН – Британско регулаторно тело за медије Офком објавило је данас да укида дозволу за рад кинеској глобалној ТВ мрежи ЦГТН, међународној телевизији која емитује на енглеском, наводећи као разлог контролу коју над њеним програмима има Комунистичка партија Кине.

У саопштењу Офком, наводи да је дозвола за емитовање дата компанији „Стар Ћина Медиа Лимитед” која заправо нема уредничку одговорност за садржаје ЦГТН-а, а да није могуће пребацивање те дозволе на ентитет који стварно контролише телевизију, јер њу контролише кинеска комунистичка партија.

„Дали смо много времена ЦГТН-у да се прилагоди прописима. Ти напори су сада исцрпљени”, навело је британско регулаторно тело наводећи да сходно томе сматра одговарајућим да се укине дозвола ЦГТН-у за емитовање у Великој Британији, преноси Бета.

Одлука Офкома би могла додатно да погорша односе између Велике Британије и Кине већ нарушене због британске осуде третмана Ујгура, муслиманске мањине, од стране Пекинга и спора око кинеске безбедности у Хонгконгу.

Офком је додао да ће ускоро одредити процедуру кажњавања те телевизије због извештавања које се сматра пристрасним, неправедним и супротним поштовању приватног живота.

У јулу је ово регулаторно тело прозвало ту кинеску државну телевизију због односа према бившем британском затворенику, новинару Питеру Хамфрију, приликом извештавања о његовом хапшењу у Кини. У мају прошле године то тело је указало на пристрасност ЦГТН-а приликом извештавања о продемократским демонстрацијама у Хонгконгу 2019. године.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 4. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар