Грчка: Хиљаде студената протестовало упркос забрани окупљања због короне

„Не полицајцима на универзитетима”, узвикивали су студенти са маскама на лицу

Фото: Јанис Калесидис/ЕПА

Готово 3.000 студената, по рачуници полиције, изашло је данас на протесте у Атини, упркос забрани окупљања, због предлога закона о увођењу полицијских патрола на универзитетима.

У Солуну на сличном скупу било је око 1.500 људи, рекао је полицијски извор.

Ово је трећи протест студената у последње три недеље.

Данашње демонстрације почеле су два дана после увођења опште забране окупљања више од 100 људи, до 1. фебруара. Полиција је у уторак навела да је циљ мере да се заштити јавно здравље, а земља је од почетка новембра под мерама закључавања услед другог таласа пандемије корона вируса.

„Не полицајцима на универзитетима”, узвикивали су студенти са маскама на лицу. Они су такође тражили отварање универзитета затворених неколико месеци због „закључавања” услед спречавања опасности од короне.

Контроверзни предлог закона предвиђа специјалне полицијске патроле које би, према наводима владе, осигурале безбедност високих наставних установа где често избија насиље, преноси Бета.

Међутим, студенти и ректори узвраћају да та мера укида самостални статус универзитета, што је принцип који важи у већини универзитета у Европи и према коме полицији није дозвољено да интервенише без захтева ректората.

Присуство полиције на универзитетима је осетљива тема у Грчкој због крваве репресије у новембру 1973. године. Војска и полиција су тада интервенисале на Политехничкој школи у Атини због студентских демонстрација против војне хунте.

Предлог закона је наишао на критике опозиције и медија због бројних случајева полицијске репресије и забране окупљања услед пандемије корона вируса.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар