Мирослав Лајчак: Размена територија била би веома опасна

ЕУ je обновила дијалог Београд-Приштина не тако што се кренуло у техничке преговоре, већ да би се постигао свеобухватан и обавезујући споразум, каже Лајчак

Мирослав Лајчак (Фото: ЕПА ЕФЕ – К.С.)

Размена територија Србије и Косова „би била веома опасна“, изјавио је изасланик ЕУ Мирослав Лајчак француском листу Монд, наводећи да је дијалог застао због избора на Косову, али да је Европска унија (ЕУ) задовољна што је враћено кључно важно јединство са САД у политици према Западном Балкану.

„Ништа није завршено док све није завршено“, рекао је Лајчак у вези с циљем да се у дијалогу постигне свеобухватни споразум Београд-Приштина, али је нагласио да људи у влади америчког председника Џозефа Бајдена, задужени за Балкан, „осећају историјску одговорност због политичке и људске ангажованости своје земље у том региону“.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог је рекао да је ЕУ раније сарађивала с новим америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном и замеником секретара за политичка питања Викторијом Нуланд. „Са њима смо радили у прошлости и знамо њихова мишљења… Америчко-европско јединство је кључни чинилац за успех на Балкану“, рекао је Лајчак.

На питање шта Србија може очекивати кад се заврши нормализација односа с Приштином, Лајчак је узвратио да „и Србија и Косово знају да је предуслов нормализација, али ЕУ је јасно обећала интеграцију ако се испуне мерила и спроведу нужне реформе“.

Лајчак је додао да ЕУ истрајава у политици проширивања „али не треба веровати да ће то доћи аутоматски, земље на Западном Балкану морају реформама у то убедити чланице Уније“.

Мирослав Лајчак: Коначни споразум Београда и Приштине подразумева промене оба устава

Он је навео да је ЕУ обновила дијалог Београд-Приштина „не тако што се кренуло у техничке преговоре, већ да би се постигао свеобухватан и обавезујући споразум“.

„Ниједан проблем не сме бити остављен по страни, као што је био случај у прошлости попут финансијских потраживања или спорова око имовине“, казао је Лајчак.

Специјални изасланик ЕУ је предочио да дијалог засад није могућ због предстојећих избора на Косову и рекао:

„Надамо се да ћемо на темељу онога из прошле године наставити преговоре чим дође до формирања нове владе (у Приштини)“.

Замољен да објасни противљење размени територија између Србије и Косова, Лајчак је одговорио да су против тога биле земље региона „јер страхују да би могло изазвати догађаје изван сваке контроле“.

Уз то, Европска унија је, по његовим речима, много уложила у политику „европеизације и укључивања Балкана у европску породицу, а то подразумева изградњу мултиетничких демократских друштава“ те је „поновно цртање граница опречно том идеалу и значило би да смо доживели неуспех“, указао је Лајчак.

Опрема: Стање ствари

(Коссев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 28. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар