Хрватска планира да утростручи војно присуство на Косову

Повећаним ангажманом на Косову, Хрватска ће добити додатну референцу у НАТО и прилику да надогради способности прилагођене потребама Алијансе

Фото: АП/Дарко Бандић

Хрватска ће од следеће године утростручити своје војно присуство на Косову уколико хрватска влада и парламент прихвате предлог да се у Кфор први пут пошаље борбена пешадијска чета, пише Телеграфи.

Тренутни контингент те земље на Косову састоји се од 38 припадника, два транспортна хеликоптера Ми-17 и штабног официра.

Хрватска је такође укључена у развој Косовских безбедносних снага кроз рад НАТО тима за везу и савет.

„Наш контингент требао би да има 145 припадника до почетка 2021. године. Чекамо да одлуку донесу све оне институције у Хрватској које то морају донети“, рекао је командант Хрватске војске генерал Борис Шерић у вежби „Вештина 20“, пише Балканска безбедносна мрежа.

У вежби одржаној прошлог месеца оцењена је обука моторизоване чете, која би требало да се придружи Кфору.

Аналитичар портала ‘Обрис’ Игор Табак каже за Балканску безбедносну мрежу да је још увек нејасно да ли ће Хрватска повећати свој контингент на Косову 2021. године, јер та тема још није отишла у парламентарну процедуру.

„Хрватска није једина НАТО држава која тамо учествује и није то активност која би у Хрватској изазвала посебну пажњу и емоције. Таква мисија је далеко мање опасна него у Авганистану“, рекао је он.

Портал Обрис подсећа да се за додатно ангажовање око 100 хрватских војника мора обезбедити подршка владе, надлежног парламентарног одбора и парламента, али такође оцењује да је то нешто што би, по свој прилици, „требало да се догоди до краја године „.

Ако Загреб ојача контингент на Косову, то ће значити придруживање тренду јачања присуства регионалних војски у тој мисији. Они сада чине значајан део од 3.419 војника Кфора, преноси Косово онлајн.

Мађарска у мисији КФОР-а има 418 војника, Словенија 271, Грчка 119 и Румунија 53, а Црна Гора једног официра.

Северна Македонија послала је послала 44 војника на Косово 17. октобра. Мађарска је раније изразила амбицију да преузме Кфор и повећа свој контингент.

Повећаним ангажманом на Косову, Хрватска ће добити додатну референцу у НАТО и прилику да надогради способности прилагођене потребама Алијансе у контексту мисије ниског ризика.

Иначе, Хрватска има веома развијене односе са властима на Косову на пољу безбедности, углавном на пољу обуке и образовања, чиме додатно унапређује обавештајне активности у региону.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 18. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар