Мељиза Харадинај Стубла: Претње о измени Устава да би се оживела идеја размене територија

У стварности се жели повратак идеје о ‘размени територија и етничким границама’, упозорава министарка спољних послова тзв. Косова

Мељиза Харадинај Стубла (Фото: Клан Косова)

Претње и заблуде које имају за циљ уставне промене у стварности имају за циљ да оживе идеју размене територија, поручила је косовска министарка спољних послова, Мељиза Харадинај Стубла. Изјава долази након што је претходно изасланик ЕУ, Мирослав Лајчак, говорећи о формирању ЗСО, поручио да ће „Устав морати да се мења“.

Изасланик ЕУ боравио је ове недеље у Приштини па потом и у Београду где је званичницима поручио да се ЗСО мора формирати, а поводом инсистирања Приштине да до тога дође у складу са одлуком Уставног суда, у два наврата изјавио да „Устав није библија“, те да је „логично да ће морати да се мења“.

Мирослав Лајчак: Неће бити договора ако се Приштина и Београд држе својих устава

Ова изјава наишла је на критике приштинске владе која инсистира на формирању ЗСО на основу одлуке косовског уставног суда о Споразуму потписаном у Бриселу, чиме се укидају извршна овлашћења и, како то Београд тумачи, ЗСО своди на ниво невладине организације.

Данас се огласила и косовска министарка спољних послова. Она „претње и „заблуде“ о промени Устава тумачи као стварање „Додикове Републике“ на Косову и „оживљавање идеје размене територија“.

„Претњама и заблудама које имају за циљ уставне промене како би се омогућило стварање такозване ‘Додикове Републике’ у оквиру Косова, у стварности се жели повратак идеје о ‘размени територија и етничким границама’, као нешто што је мање опасно када се упореди“, поручила је Харадинај у објави на Твитеру.

Добра вест је, додала је, ни једна, а ни друга идеја се неће остварити.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(КоССев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 18. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар