Кардинал Пјетро Паролин: Због противљења православних Степинац до даљег неће бити светац

Према речима државног секретара Ватикана, нико од хрватских бискупа није срећан због папине политике, али нико од њих не сме јавно о томе да говори

Државни секретар Свете Столице, кардинал Пјетро Паролин (Фото: Глас концила/Б. Човић)

Kанонизација кардинала Алојзија Степинца мора да буде тренутак заједништва за целокупну Цркву, и католике и православне, а како на православној страни и даље постоји отпор, до даљег, Степинац неће бити проглашен светим, поручио је државни секретар Свете Столице, кардинал Пјетро Паролин.

Паролин, који је „десна рука“ папа Фрање, то је изјавио у интервјуу за католички недељник „Глас Концила“ који је дао током недавне дводневне посете Хрватској.

Државни секретар Свете Столице је додао да нема нових детаља „у односу на оно што је већ речено у вези са канонизацијом кардинала Степинца, у смислу у којем је то објашњено бискупима и у којем су то бискупи објаснили народу“, пренео је „Јутарњи лист“, оцењујући да је ово први пут да из Ватикана признају да су разговори хрватских бискупа и српских епископа о Степинцу пропали.

„Папа је изабрао методологију настојања да се приближе ставови, и када је реч о питању које раздваја (СПЦ и Католичку цркву у Хрватској). Сматрам, такође, да је таква методологија најисправнија. Познат је папино став да је дијалог једини инструмент који омогућава да се превазиђу разлике“, рекао је, између осталог, Паролин.

Једна фаза тога дијалога је остварена и није, како је навео, постигла неки посебан резултат јер није дошло до приближавања ставова.

Алојзије Степинaц (Фото: Курир)

„Али верујем да је то пут којим треба ићи са обновљеном вољом. На крају сусретâ изражена је жеља да се дијалог настави, па се надамо да ће се то остварити и донети плодове“, закључио је кардинал Паролин.

За црквене кругове у Загребу ови коментари најближег папиног сарадника нису изненађење, наводи „Јутарњи лист“, позивајући се на изјаву свештеника добро упућеног у односе хрватске Цркве и Ватикана.

Он, међутим, додаје да је „жалосно што Ватикан има више разумевања за СПЦ него за њихове ставове“, као и да у Ватикану нема разумевања за Хрвате, као што је било током понтификата Јована Павла II.

„Папа Фрања је као један од главних циљева означио приближавање католичанства и православља, а Степинац представља сметњу на том путу“, оценио је саговорник хрватског листа.

Према његовим речима, нико од хрватских бискупа није срећан због папине политике, али нико од њих не сме јавно о томе да говори.

„Преостаје да се надамо да ће неки будући папа да прогласи Степинца светим, јер од Фрање то не треба очекивати, што је дефинитивно потврдио кардинал Паролин“, закључио је саговорник листа.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 24. 9. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

5 replies

 1. Кад се сагледа ко све брани Кубата, многе ствари постану кристално јасне. Одувек су биле. Него људе збуни став око власти па слободномислећи олако прихвате све што изгледа као да није део власти (било које). А у ствари док се не изборимо за опстанак једини критеријум треба да је однос према нашем народу. Немогуће је на Бога хулити а бити професор тог факултета. Проф медицине који студенте упућује на бабе врачаре? Кад заслужиш отказ сам си га себи спаковао а остало је ствар процедуре. Он је отказ заслужио. Нађе гомилу антиспцоваца и антиверујућих и оснује Антибогословски антиспц факултет и предаје. Има нека земља на свету где су професори недодириви? Где не могу изгубити статус?
  Него, извуче се за сада онај Сандо… Ућутали се дурићевци, чекају упуства, све надајући се повратку на власт Тадића и Ђиласа.

 2. @ Богдан74
  Немогуће је на Бога хулити а бити професор тог факултета. Проф медицине који студенте упућује на бабе врачаре? Кад заслужиш отказ сам си га себи спаковао а остало је ствар процедуре. Он је отказ заслужио.
  ++++
  А да Ви прво прочитате текст па онда да шаљете коментар !!!!
  Или Вам је задатак послати што више ( спремних ) коментара без обзира на тему ? и на што више линкова.

 3. Велики поздрав нашој и римској цркви које су оживеле екуменски дијалог и међусобно поштовање. Посебно, папи, који је одлучио да не прогласи кардинала Степинца светим без сагласности обе цркве.

  Отварање дијалога са једном православном црквом о историјској улози личности предложене за светитеља, НЕМА ПРЕСЕДАНА – истиче професор Дарко Танасковић у чланку у ПОЛИТИЦИ :

  http://www.politika.rs/scc/clanak/463578/Dobri-ekumenski-odnosi-vazniji-od-kanonizacije-Stepinca

  2
  4
 4. После недавне изјаве кардинала Паролина, јуче (14 октобра) је папски нунције у Хрватској Ђорђо Лингуа посетио спомен подручје Јасеновац и Стару Градишку. Том приликом је рекао :
  “Овде сам дошао да се молим, да клекнем, и да плачем са свима онима који су плакали, трпели и вапили Богу”

  Прву посету Јасеновцу папски нунције је почео екуменском молитвом у заједништву са епископом Јованом Ћулибрком и бискупом Антуном Шкворчевићем :

  https://www.autograf.hr/apostolski-nuncij-u-rh-mons-giorgio-lingua-u-jasenovcu/

  1
  4
 5. @Деда Ђоле

  „После недавне изјаве кардинала Паролина, јуче (14 октобра) је папски
  нунције у Хрватској Ђорђо Лингуа посетио спомен подручје Јасеновац и
  Стару Градишку. Том приликом је рекао :

  “Овде сам дошао да се молим, да клекнем, и да плачем са свима онима који
  у плакали, трпели и вапили Богу”

  А, не рече да се каје и моли за опрост?!
  Ако нема покајања – нема ни опроста, само једно глуматање и “екуемнизирање“,
  “фемкање“, латинско лукављење…
  Јавно изречено покајање је призна/ва/ње за кривицу учешћа РМК у геноциду над
  Србима у НДХ.
  Јавно покајање = призна/ва/ње кривице је и правни основ за наплату ратне
  материјалне штете, а за нематеријалну штету – нанесени неугасиви бол у душама
  Срба, да су убијани само зато што су Срби Православне Вере – једина могућност
  за опрост би био повратак РМК у Православље, како је било и пре 1054. год.
  И, ето, док РМК – ножем, мачем, маљем, секиром, “србосеком“, бацањем у
  амбисе, кречане, високе пећи, вађењем очију, распарањем трбуха и вађење
  фетуса/плода из бременитих СРБкиња, драњем коже, одсецањем свих делова
  тела – СВЕ НАЖИВО…
  И док Ватикан, РМК Православне Србе – КАМЕНОМ, дотле Православни СРБи
  узвраћају жељом да се РМК врати у Православље.

  2
  1

Оставите коментар