Марко, дјед-стриц Мила Ђукановића: Колијевка смо Немањића, водили смо борбу да бисмо сачували српску слободу (1910)

Црна Гора је вјековима водила јуначку борбу да сачува ову посљедњу стопу српске земље, говорио је Марко Ђукановић прије тачно 110 година

Марко Ђукановић, дјед-стриц Мила Ђукановића, Србин и борац за уједињено српство (Фото: ИН4С)

На данашњи дан, 15. августа 1910. године, прије тачно 110 година, Црна Гора је проглашена за краљевину. Тим поводом, објављујемо и говор тадашњег предсједника Народне скупштине, Марка Ђукановића, дједа-стрица актуелног предсједника Црне Горе

Једна од водећих личности у историји Црне Горе на прелазу из 19. у 20. вијек био је Марко Ђукановић, брат Мила Ђукановића – рођеног дједа актуелног предсједника Црне Горе и ДПС-а, по коме је он управо и добио име.

Марко Ђукановић био је човјек богате биографије. Обављао је низ одговорних државних функција. По струци грађевински инжењер, својевремено је био и предсједник Владе Црне Горе, односно тадашњег Државног савјета и предсједник Народне Скупштине. Остаће упамћен по томе што је пројектовао многе значајне објекте тог доба у Црној Гори, водио градњу неколико здања краљевске фамилије на Цетињу, манастира у Никшићу, ударио темеље ондашње Подгорице, али, и по томе што је командовао парадом у част устоличења Краља Николе Првог Петровића Његоша на Цетињу.

Тим поводом, објављујемо његов говор, који је одржао прије тачно 110 година, у својству предсједника Народне скупштине.

Факсимил: ИН4С

„Господо и браћо. Зна се да је прва српска држава Светога краља Јована Владимира никла на простору данашње Црне Горе, зна се да је Зета била колијевка Немањића и остала њихова мила дједовина са повластицама, којима се истицала између осталих страна пространога царства Душановог, зна се пошто је пропануло српско царство да се зетски господар Иван Црнојевић није покорио злој судбини осталога српскога народа него се склонио у ове зетске планине и тако основао Црну Гору, која је вјековима водила јуначку борбу да сачува ову посљедњу стопу српске земље и зна се да је на њој сачувала до наших дана посљедњу искру српске слободе и независности“.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 15. 8. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Znači, oduvek su u vlasti.

Оставите коментар