Спутњик: Срби не верују у добре намере Била Клинтона

Клинтонова белешка је објављена у „Гардијану“, а настала је непосредно пред дешавање у Сребреници и неколико месеци пре склапања Дејтонског споразума

Бил Клинтон и Алија Изетбеговић, Тузла, децембар 1997. (Фото: Викимедија)

„Не верујем ни у какве добре намере Била Клинтона према Србији и Србима и све ово треба примити са резервом, каже Живадин Јовановић, бивши министар спољних послова Савезне Републике Југославије, коментаришући садржај, наводно, управо откривених докумената који говоре да је Клинтон намеравао да омогући одвајање Републике Српске од БиХ.

Јовановић каже да није упућен у било какве намере Клинтона које би на било који начин ишле у корист Срба. Још мање верује у поверљива документима које је објавила председничка библиотека бившег америчкoг председника, а у којима пише да „уколико босански муслимани не могу да убеде босанске Србе да њихова будућност лежи у реинтеграцији у БиХ, нема смисла блокирати их и треба прибећи мирном раздвајању заједничке државе, по чехословачком моделу“.

Клинтон никада није волео Србе

Наш саговорник не може да докучи због чега је ово баш сада битно за јавност, али је сигуран да није ни случајно ни спонтано.

„У свему треба видети и политику. Оно што је значајно рећи, то је да је Клинтон био један од лидера стратегије америчке доминације у свету, па самим тим и на Балкану“, каже он.

Политиколог из Републике Српске Анђелко Козомара скептичан је по питању разлога изношења ових докумената баш у овом тренутку.

„После 25 година треба ставити велики упитник на документа Била Клинтона и запитати се зашто се до сада о томе ћутало. По мени, објављивање оваквих ствари има само једну сврху, а то је покушај Демократске странке да победи Трампа на председничким изборима и да на овај начин покушавају да придобију гласове српске дијаспоре. Дакле, чиста пропаганда“

Он каже да не верује да је Клинтон намеравао да Србима дâ било какве уступке и каже да су Срби за осамостаљење пропустили шансу коју им је давао Вашингтонски споразум — споразум о прекиду ватре између зараћених страна Републике Хрватске, Херцег-Босне и Републике Босне и Херцеговине из 1994. године.

„Поуздано се зна само да је, када је прављен Вашингтонски споразум, речено да ће за три године Федерација бити припојена Хрватској. Тада је РС имала све изгледа да буде самостална држава, јер би се Федерација отцепила. Хрвати су зато и пристали да потпишу овај споразум“, подсећа Козомара.

Време када су Срби пропустили самосталност

Међутим, време је учинило своје, а, како каже, постоје и неке ствари о којима се мало у јавности зна. Саговорник Спутњика објашњава:

„Србима је усмено речено да могу да добију могућност да направе своју државу ако из рата изађу као победници. Међутим, после Сребренице и непосредно пред Дејтон, највероватније неком политичком трговином, дате су српске општине Дрвар, Гламоч, Грахово и Петровац зарад Сребренице и Жепе, које су биле више муслиманске. Тај потез је умањио вредност ратне победе Срба у грађанском рату. После тога Срби више нису могли да постављају услове“

По његовим речима, постојао је још један договор по коме је било предвиђено да се БиХ подели водоравном линијом и да источна Херцеговина припадне Федерацији.

„Познато је такође и да је тада РС имала апсолутну војну надмоћ над Федерацијом и знало се да муслимани нису никако могли да победе без снажне подршке НАТО-а. Такође се зна и да је Клинтон кад је напуштао Загреб, позвао телефоном Алију Изетбеговића и рекао му да је потребан разлог да нападне Србе. После тога је уследила Сребреница“

РС је у БиХ ушла као држава, само тако може и да изађе

Наш саговорник сматра да би у процесу осамостаљења РС имала право да се обрати Суду у Хагу.

„Република Српска је ушла у састав дејтонске БиХ, унела је своју територију, институције и народ. Дејтонски споразум је међународни правни акт који су потписале најмоћније силе света и он није обичан споразум две зараћене стране. Тај споразум даје право и обавезу потписницима да обезбеде трајан мир на овим просторима а то је немогуће ако неко стално на вас врши атак. Одузимају нам надлежности, претњама…. Дакле, мир на овим просторима је могућ када се разиђемо мирно и договором“, уверен је Козомара.

Козомара притом додаје да не мисли да би, уколико би РС кренула путем осамостаљења, имала неке користи од Клинтонових белешки, јер то нису правни документи, нити обавезујући. Иначе, Клинтонова белешка је објављена у „Гардијану“, а настала је непосредно пред дешавање у Сребреници и неколико месеци пре склапања Дејтонског споразума.

Бранкица Ристић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 27. 7. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар