Ирански путнички авион маневрисаo да избјегне амерички Ф15 у ваздушном простору Сирије

Aвиону Махан ера на путничком лету из Техерана за Бејрут на блиско растојање пришла два борбена авиона за које се испоставило да припадају америчким снагама

(Sputnik.com, 23.7.2020)

У четвртак је у ваздушном простору Сирије бар један амерички борбени авион Ф15 пресрео ирански путнички авион, „агресивно“ му се приближивши, због чега је пилот путничког авиона био принуђен на маневар, извјештавају ирански медији.

Према Новинској агенцији Исламске републике Иран (ИРИБ), авиону Махан ера на путничком лету број 1152 из Техерана (Иран) за Бејрут (Либан) у четвртак су на блиско растојање пришла два борбена авиона за које се испоставило да припадају америчким снагама.

ИРИБ је испрва извијестио да је у питању један авион, за који се сумњало да припада Израелу. Агенција је напоменула да је усљед „опасног“ поступка војних авиона пилот путничке летјелице брзо снизио висину да би избјегао судар, усљед чега је повријеђено четворо путника. Либанске власти саопштиле су да је у авиону било 150 путника.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су у званичној изјави касније током дана одбациле тврдње да авион припада Израелу. У међувремену су сиријски медији објавили да су у питању два авиона која припадају америчкој коалицији, и да се пресретање десило близу базе Ат Танф на самом југоистоку Сирије, која је под контролом САД.

Гласноговорник Централне команде САД изјавио је у четвртак вече да је „вечерас један авион Ф15 у рутинској мисији у близини гарнизона Ат Танф у Сирији спровео стандардну визуелну инспекцију путничке летјелице Махан ера на безбједном растојању од око хиљаду метара. Пресретање је изведено у складу с међународним стандардима“.

Ројтерс наводи изјаву Фадија Хасана, директора аеродрома у Бејруту, да су код повријеђених путника у питању лакше повреде.

На друштвеним мрежама су се појавили снимци путника из авиона током маневрисања:

Иранска путничка летјелица безбједно је слетјела у Бејрут и потом се вратила за Техеран. Није познато да ли је на повратом лету било путника.

Министарство спољних послова Ирана изјавило је да провјерава шта се десило ради предузимања одговарајућих политичких и правних мјера.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Прочитајте још:Categories: Посрбљено

Tags: , , ,

Оставите коментар