Црна Гора: Јавни дуг 2021. достиже четири милијарде евра

Јавни дуг ће на крају 2020. године у Црној Гори износити око 80 одсто БДП-а

Фото: РТВ Будве

Јавни дуг у Црној Гори могао би наредне године да премаши четири милијарде евра, показале су пројекције из документа Смернице макроекономске и фискалне политике, који се односи на период од ове до 2023. године, преноси портал Банкар.ме.

Према подацима Министарства финансија, крајем марта државни дуг је износио 3,3 милијарде евра, али би до краја ове године могао да се увећа на 3,7 милијарди.

Наредне године могао би да порасте на 3,96 милијарди евра, а у истом периоду дуг општина је пројектован на 90 милиона евра од 2020. до краја 2023. године.

То значи да би дуг опште државе, када се саберу задужења државе и локалних самоуправа, на крају ове године достигао 3,8 милијарди, а наредне године би био 4,05 милијарде евра.

Следеће, 2022. био би незнатно већи, 4,055 милијарди, а у Влади Црне Горе прогнозирају да ће 2023. године дуг пасти на 3,9 милијарди евра.

У документу који је усвојила Влада наводи се да се ове године очекује значајно повећање јавног дуга услед повећаних кредитних активности, због пандемије корона вируса и мера заштите.

Због тога су и како наглашавају, смањене привредне активности, па су смањени буџетски приходи.

Ребалансом буџета су повећана средства која недостају за 340 милиона евра.

Наводи се да ће јавни дуг на крају 2020. године у Црној Гори износити око 80 одсто БДП-а.

Пад се очекује за три године, када би према прогнозама ниво задужености требао да буде 72 одсто.

Иначе, очекује се да ће БДП Црне Горе би у овој години бити 4,607 милијарди евра, док је прошле године био 300 милиона евра већи.

Влада Црне Горе, иначе у наредним годинама рачуна на раст БДП-а и то на износ од преко пет милијарди евра.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Нова економија, 21. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар