Драгана Трифковић: Да ли је европски посредник за Косово умешан у шверц оружја?

Иако са друге стране имамо преобучене терористе који представљају такозвано независно Косово, било би превише и да Мирослав Лајчак буде трговац оружја нелегалним путем

Драгана Трифковић у Европском Парламенту (Фото: Лична архива Д. Трифковић)

Уколико се испостави да су тачне тврдње о умешаности бившег министра иностраних послова Словачке Мирослава Лајчака у продају оружја Азербејџану, то ће имати великих последица по његову каријеру. Он је у својој дипломатској каријери посредовао у мировним и политичким процесима, у којима је додуше имао контроверзну улогу. Ако анализирамо његову улогу на Балкану, највећу сумњу оставља црногорски референдум и његова легитимност.

Продајом оружја Азербејџану, који је у конфликту са Јерменијом око Нагорно Карабаха, Лајчак је прекршио све дипломатске кодексе али и међународни ембарго. Јерменија и Азербејџан су имале неколико ратних сукоба у прошлости, који и даље нису решени и налазе се у замрзнутој фази. Ипак и у тој фази су честе ескалације и ситуација поново доводи на ивицу рата. Један дипломата, формата какав је Мирослав Лајчак, врло добро зна шта значи поставка оружја једној од страна у конфликту, у таквој ситуацији. Ако се утврди његова умешаност у продаји оружја Азербејџану, преко треће стране (Израела) он би морао да напусти дипломатску каријеру и да одговара за шверц оружја и кршење ембарга.

Господин Лајчак тренутно обавља дужност европског посредника за Косово. Он је именован на ту дужност као специјални представник са мандатом од годину дана, како би привео крају преговарачки процес Београда и Приштине под окриљем Брисела. Иако ЕУ претендује на то да оствари коначни договор о Косову, статус Косова може да се решава једино у СБ УН.

Мирослав Лајчак (Фото: Танјуг)

Досадашњи преговори у бриселском формату нису остварили никакав напредак и изгубили су на важности, па је задатак г. Лајчака да поврати улогу ЕУ у преговарачком процесу Београда и Приштине и да тај посао обави до краја.

Ако узмемо у обзир да се воде преговори о Косову које је насилним путем издвојено из састава Србије, подршком албанским сепаратистима и НАТО бомбардовањем, онда не може да нас зачуди ни да специјални изасланик буде дипломата који се бави и нелегалном продајом оружја.

Запад је и до сада показао висок степен дволичности посебно на међународном плану, а нама у Србији је то јако добро познато. У сваком случају, наводи Ашота Григорјана морају да покрену озбиљну истрагу, а било би логично да Лајчакова функција буде замрзнута док се не утврде тачне чињенице о томе да ли је умешан у шверц оружја.

Иако са друге стране имамо преобучене терористе који представљају такозвано независно Косово, било би превише и да специјални известилац буде трговац оружја нелегалним путем. Мада ни то не би смело да нас изненади, јер су ствари отишле предалеко од реалности.

Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије

(Регнум/Центар за геостратешке студије, 10. 7. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Волим да читам Драганине одличне и бритке анализе. Браво Драгана.

  2. Успео сам дакле да оставим коментаре на десет тема, пре него сте активирали цензорске маказе.

    Дуго сте издржали, алал вера!

Оставите коментар