Младен Шарчевић: Циљ да и средње образовање буде обавезно

Сада је основно обавезно, циљ нам је да и средње буде обавезно за све, али за то нам је потребна и промена Устава, рекао министар просвете

Младен Шарчевић (Фото: Танјуг/Раде Прелић)

Младен Шарчевић изјавио је за Н1, упитан да ли су га добри резултати које је навео квалификовале за место министра просвете, рекао да ко год буде, мора да настави започето, као што је и он са својим тимом радио по претходној.

„Ја не волим сам себе да оцењујем, ја само покушавам да измерим оно што смо од тачке А до тачке Б урадили. Ја радим 40 година у образовању и јако је битно да се зна са које тачке се кренуло. Ако се нека Естонија дигитализовала 2010. године, а ми смо почели 2017, реформа гимназија чекала је 40 година, многе ствари су урађене али то није довољно“, рекао је.

Додаје да су реформе образовања дугачке и да је континуитет рада овог ресора јако важан.

„Чак и да буде било ко други, ја имам своју професију, своје фирме у образовању, ово о чему данас причамо мора се наставити“, казао је Шарчевић.

Шарчевић је данас представио Оквир Стратегије развоја средњег образовања и васпитања и целоживотног учења до 2027. године.

Том приликом је истакао да би највећа промена за коју се залажу било обавезно средње образовање за све.

(Н1, 4. 6. 2020)

Циљ је да и средња школа буде обавезна

Министра просвете Младен Шарчевић представио је Оквир Стратегије развоја средњег образовања и васпитања и целоживотног учења до 2027.

Том приликом је истакао да би највећа промена за коју се залажу било обавезно средње образовање за све.

„Сада је основно обавезно, циљ нам је да и средње буде обавезно за све, али за то нам је потребна и промена Устава“, нагласио је Шарчевић.

Дигитализација је такође битан део стратегије, која би, према његовим речима, унапредила квалитет образовања.

Министар је истакао да је стратегија завршена још почетком године, али да је ситуација са епидемијом одложила њено представљање.

(Н1, 4. 6. 2020)

Представљена нова стратегија образовања

Министар просвете Младен Шарчевић представио је Оквир Стратегије развоја средњег образовања и васпитања и целоживотног учења до 2027. Највећа промена за коју се залаже било би обавезно средње образовање за све. Док је министар хвалио стратегију, представници синдикати имали су нека друга питања.

Како ће изгледати образовање до 2027. покушао је да објасни министар просвете Младен Шарчевић. Неколико ствари издвојио је као најзначајније

„Оно што је основно јесте да обухват деце буде такав да је средње образовање обавезна категорија као што је основно. Ту мислим да ћемо моћи јако брзо да урадимо нешто, чекамо промену Устава. Кључна реч и највећа полуга у причи је државна матура. Наравно, она се разликује на стручно-уметничку и на општу. И тог дана када 2022. у јуну то буде рађено, Србија ће у образовању бити друга држава“, каже министар Шарчевић.

Дигитализација је појам прекопиран у нову стратегију, а према речима министра планирана су додатна улагања, јер се показало да образовни систем Србије може да одговори на изазове, попут онлајн наставе за време ванредног стања

Поред свих похвала стратегије од стране министра, синдикате и даље брине њихов положај у друштву. Кажу, имали су разговоре о побољшању њиховог положаја.

Много је проблема просветних радника, кажу у синдикатима.

„Имамо, наравно, проблем са малим платама. Ми смо прошле године почели да радимо на платним групама и разредима. Не знам да ли ће то профункционисати од 1. јанура 2021. године. Рецимо ми већ годинама имамо проблем ненаставног особља, које је такође део образовног система, где су сви од првог до шестог степена, на минималцу“, рекла је Валентина Илић.

Данас није било прилике да представници синдиката питају министра о ономе што их мучи, а он је представљајући Стратегију поменуо и поправљање материјалног положаја просветара, као и инфраструктурна улагања.

(Н1, 4. 6. 2020)

Опрема: Стање ствари

 



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Батали празне приче. Реци колико кошта дигитализазија. Реци коме се то плаћа. Реци чији је то налог да се уради. Реци колики је твој део.
    Дигитализација упропашћује школство и способности младих генерација. Данас је компјутер оно што је телефон био педесетих година. Немојте да мистификујете глупости и величате просте ствари, које су само средства, а не суштина. Дигитализација није наставно средство, то је ваш бизнис. Успут заглупљујете будућност Србије. Све што радите обесмишљава школу. Ви сте штеточине. Ви ните само покрали милионе пара, ви сте унуштили милионе људи.

  2. Додаје да су реформе образовања дугачке и да је континуитет рада овог ресора јако важан.
    „Чак и да буде било ко други, ја имам своју професију, своје фирме у образовању, ово о чему данас причамо мора се наставити“, казао је Шарчевић.
    ++++
    Наставићеш ти свој погани посао на уништавању наше деце.
    Са вером у Господа, надам се не задуго.

    ……………. Десанка Максимовић избачена из наставног програма средњих школа. Не уклапа се, веле. Моја су деца рецитовала њене песме на рецитаторским смотрама. И сјајно се уклапала у њихово одрастање и образовање. Зато што смо се са њом разумели, разумели смо лепоту живота. Оног у коме није неопходно да се уклопиш, да будеш послушник или насилник. Данас за њу, велику, не “тражимо помиловање”. Њој дугујемо поштовање. Она се не уклапа у данашњи систем вредности, истина је. И то није њена срамота. Наша је.”

    https://vidovdan.org/info/desanka-maksimovic-izbacena-iz-nastavnog-programa-srednjih-skola/

    “ Министар “ образовања у логору Србија ?
    Бедно г……,
    П…..м ти се у твоје фирме за “ образовање “

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading