Доналд Трамп: САД раскидају све везе са Светском здравственом организацијом

На четири стране писма које је објавио на Твитеру, Трамп је навео да је СЗО пропусте направила због снажног утицаја који на њу врши Кина

Доналд Трамп

Амерички председник Доналд Трамп објавио је да САД oкончавају сарадњу са Светском здравственом организацијом.

Доналд Трамп је на конференцији за медије у дворишту Беле куће објавио да САД прекидају све везе са СЗО, коју је претходних недеља више пута критиковао због пандемије коронавируса.

„Детаљно смо описали реформе које СЗО мора да направи, али су они одбили да делују. Будући да нису успели да изврше тражене и веома потребне реформе, данас ћемо прекинути однос са Светском здравственом организацијом и преусмерити средства на друга места широм света, која заслужују хитне глобалне јавне здравствене потребе. Свету су потребни одговори из Кине о вирусу. Морамо имати транспарентност“, рекао је Трамп.

Додао је и да ће објавити прокламацију којом би се обезбедило да се истраживања врше на америчким универзитетима, што би значило да се САД ослањају на сопствену науку, а не на глобалну здравствену организацију.

Трамп међутим није прецизирао шта значи „раскид“ односа, а конференцију је напустио не дајући новинарима могућност да поставе питања.

Амерички председник недавно је упутио писмо директору Светске здравствене организације Тедросу Гебрејесусу у којем износи низ критика на начин како се СЗО носи са актуелном пандемијом.

На четири стране писма које је објавио на Твитеру, Трамп је навео да је СЗО пропусте направила због, како тврди, снажног утицаја који на њу врши Кина.

У више тачака тврди да је СЗО ишла наруку кинеским властима хвалећи њихову реакцију и транспарентност, а баш то председник САД доводи у питање.

САД укидају посебан третман за Хонгконг

Амерички председник је на конференцији рекао и да је дао смернице својој администрацији да започне процес укидања посебног третмана за Хонгконг, као одговор на планове Пекинга да уведе нови закон о безбедности у Хонгконгу.

Трамп је рекао да је Кина прекршила обећање у вези са аутономијом Хонгконга и најавио да ће САД увести санкције појединцима које види као одговорне за „гушење аутономије Хонгконга“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 29. 5. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар