Горан Триван: Нећемо рушити мини-хидроелектране, али не желимо нове

Нико из јавне управе неће рушити постојеће МХЕ, али не желимо да се граде нове, поручио министар заштите животне средине

Горан Триван (Фото: А. Васиљевић/Политика)

Министар заштите животне средине Горан Триван изјавио да нема места калкулацијама и полемици у вези с деривационим мини-хидроелектранама у заштићеним подручјима и додао да је још један аргумент против њихове изградње и чињеница да Србија у региону Балкана има најмање површинских аутохтоних вода.

„Нико из јавне управе неће рушити постојеће МХЕ, али не желимо да се граде нове. И свим инвеститорима који су у међувремену добили некакве дозволе за изградњу у заштићеним добрима спремни смо да заменимо локације ван тих простора, да их обештетимо ако треба да бисмо сачували оно највредније што имамо”, рекао је Триван, преноси Танјуг.

Триван је за Радио Београд рекао да се на тему изградње МХЕ чују многи дисонантни тонови, али да су с једне стране инвеститори који имају материјалне интересе да их граде, а са друге сви остали, грађани, он и министарство – сви који сматрају да то није добро јер девастирајуће утиче на животну средину.

„Ту нема простора за калкулацију и полемику и Одбор за животну средину САНУ каже да су МХЕ деривационог типа неприхватљиве”, рекао је Триван и додао да постоји могућност да се проблем реши законски.

Како каже, погрешно је уверење да Србија располаже огромним количинама воде јер је смо земља са најмање површинских аутохтоних вода на Балкану.

„И то је један од аргумената зашто сам против МХЕ”, рекао је Триван и поручио „морамо да сачувамо тај водни ресурс”.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 5. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар