Данас: Неће Вучић ништа лоше рећи о Ђукановићу

Саговорници листа „Данас“ Борко Стефановић и Санда Рашковић Ивић коментаришу реаговање председника Србије на дешавања у Црној Гори

Александар Вучић и Мило Ђукановић (Архивска фотографија: Betaphoto/AP)

Представници појединих опозиционих партија у Србији различито гледају на реакцију председника Србије Александра Вучића на дешавања у Црној Гори, који је изјавио да не може да се меша у послове друге државе те да је потребно бирати речи.

Док је заменик председника Странке слободе и правде Борко Стефановић очекивао одлучнију и жешћу реакцију, потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић указује на то да је позиција Србије у овој ситуацији деликатна.

Стефановић у изјави за Данас говори о Вучићевом лажном државништву и патриотизму и поставља неколико питања.

– Зар је ико очекивао да Вучић буде одлучан и жесток у одбрани народа у протесту у Црној Гори? Може ли неко да замисли ситуацију у којој је неки владика ухапшен у Хрватској и како би Вучић на то реаговао? Неће Вучић ништа рећи лоше о Ђукановићу јер их вежу заједнички, веома опипљиви интереси. Толико о његовом лажном државништву и патриотизму – навео је Стефановић.

Рашковић Ивић има блажи приступ.

– Позиција Србије је деликатна у односу на кршење људских права Срба у Црној Гори и кршење права СПЦ у Црној Гори. Свакако треба заштитити права наших сународника и права СПЦ, али треба дипломатски одмеравати реакције, јер је Црна Гора суверена држава која би интерпретирала интензивно уплитање Србије као мешање у унутрашње ствари црногорске државе. И међународни фактор би дао исту интерпретацију – објашњава она за наш лист.

Како додаје, тек треба видети како ће се Вучић надаље понашати.

– Остаје тек да се види хоће ли Вучић умети да на дуге стазе води балансирану политику заштите Срба и СПЦ у Црној Гори без „клацкања“ између популизма с једне стране у циљу стицања политичких поена на домаћем терену, и игнорисања ситуације у Црној Гори у циљу стицања поена као „стабилократа“ на међународном пољу – закључује она.

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(Данас, 16. 5. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

3 replies

  1. ‌Наредба врховног овна

    ‌Наредба врховног овна
    ‌Радује милог мецену
    ‌Нек муче црквена звона
    ‌За нас власт нема цијену

    ‌Како своме да се вратим
    ‌Кад уљез се тамо шири
    ‌Велики брат све нас прати
    ‌Иза завјесе жбир вири

    ‌Мајстор привида – кнез лажи
    ‌У лице сад ми се смије
    ‌Узалуд истину тражиш
    ‌Јер за њу вријеме није

    ‌Момчило

  2. Вучић се састао са Орбаном, али ни случајно са старим пријатељем Милом Ђукановићем. Обојица су пред изборима па братски ложе ватру и сложно диме народ. Вучићева супруга је Тамара рођ Ђукановић, Милова сестричина.

  3. Вучић и Ђукановић настављају да нас диме.
    Ево чланка Ранка Пивљанина који савршено описује намештену игру два владаоца :

    https://nova.rs/kolumne/pise-ranko-pivljanin-bravo-kreteni/

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading