Новинар Патрик Рејден Киф: ЦИА написала песму „Wind of Change“

Према Кифу, ЦИА се умешала јер се надала да ће њене интервенције и порука песме о „промени“ убрзати распад Совјетског блока

Foto: Getty Images, Alexandra Beier/Stringer

Новинар Патрик Рејден Киф познат је по свом озбиљном истраживању и писању, укључујући и прошлогодишњу књигу „Не реци ништа: Истинита прича о убиству и сећању у Северној Ирској“, за коју је добио Националну награду за круг критичара књиге.

Сада, новим подкастом под називом „Wind of Change“, Киф је скренуо пажњу на поп културу а нарочито на гласину да ЦИА стоји иза истоимене хит песме бенда „Scorpions“.

Постоје фасцинантни начини на који је ЦИА покушала утицати на људе кроз популарну културу. Према Кифу, ЦИА се умешала јер се надала да ће њене интервенције и порука песме о „промени“ убрзати распад Совјетског блока.

„Добио сам мејл од пријатеља 2011. године, а он познаје много садашњих и бивших шпијуна“, рекао је новинар у подкасту.

„Вечерао је са бившим агентом ЦИА који му је рекао да је песму Wind of Change написала ЦИА“, додао је.

„Интервјуисао сам све ове бивше шпијуне“, наставио је, „неки од њих су недавно изашли из ЦИА, а неки су годинама били у ‘пензији’“.

„Стално сам мислио да ћу наћи некога ко ће рећи: ‘О не, то никада не бисмо урадили’ или ‘Никада то не бисмо да урадимо’. Буквално нико није имао такав одговор. Сви су били попут: ‘О да, могуће је да се то десило’, открио је Киф.

Навео је у подкасту да, што се више удубљивао у истраживање различитих информативних служби, схватио је да шпијуни раде ствари које обично не везујемо за шпијуне.

„То да је ЦИА годинама сарађивала с мађионичарима, или идеја да је рок састав ишао на турнеје са агентом КГБ-а и агентом ЦИА који су били на тајном задатку – мења представу о томе чиме су се шпијуни бавили“, изјавио је новинар.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Entertainment Now/Б92, 17. 5. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар