Миодраг Линта: На делу величање фашизма

Трагична је и провокативна чињеница да се поводом обележавања Дана победе над фашизмом (9. маја) од државних институција у Северној Македонији и Црној Гори промовише геноцидна НДХ, навео Линта 

Миодраг Линта (Фото Танјуг)

Председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону, Миодраг Линта, оценио је данас да издавање маркице са картом нацистичке Независне Државе Хрватске у Другом светском рату поште Северне Македоније и пуштање спота проусташког певача Томпсона на црногорској телевизији представљају „срамно и скандалозно величање усташтва, односно хрватског нацизма”.

„Трагична је и провокативна чињеница да се поводом обележавања Дана победе над фашизмом (9. маја) од државних институција у Северној Македонији и Црној Гори промовише геноцидна НДХ и њен главни промотер, усташки певач Марко Перковић Томпсон”, навео је Линта у писаној изјави, преноси Танјуг.

Он је оценио да се на тај начин шири мржња према српском народу и дубоко вређају српске жртве геноцида из времена Другог светског рата.

„Очигледно је да нацистичке и фашистичке снаге у региону не могу да се помире са чињеницом да је српски народ слободарски народ који је храбро и неустрашиво устао против фашизма и у тој борби поднео огромне жртве”, закључио је Линта.

Он је позвао Владе Северне Македоније и Црне Горе да „најоштрије осуде величање геноцидне НДХ и њеног главног промотера Марка Перковића Томпсона”.

(Политика, 9. 5. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

2 replies

 1. Миодраг Линта је добро реаговао на провокативно обележавање ДАНА ПОБЕДЕ у ЦГ и СМ.

  Из разумљивих разлога у Србији је ДАН ПОБЕДЕ обележен виртуелном парадом.
  Међу ретким присутнима био је Владимир Јокић, колумниста ДАНАСа :

  https://www.danas.rs/kolumna/vladimir-jokic/dan-mrmota/

 2. … биле (и остале) „нацистичке и фашистиче“ биле би побеђене кад и две предметне терминолошке одреднице или барем у догледно време од Победе.

  Међутим, ем терминолошке одреднице није могуће победити ем ако ово са чим имамо посла под то подведемо још ћемо се горе провести.

  Такође, „геноцидна НДХ“ се не промовише – она управља предметним републикама а све више и овом у којој живимо. Тако су делегирани. Сам процес иначе много је старији од оба термина. Барем пар стотина година.

  Изгубио сам сваку сумњу да се и за оно што је данас ФНР Србија спрема исти рецепт:
  трећину онамо, трећину овако а трећину онако.
  Искључи се само део који је у функцији циља док се до циља не дође. Тако се поступа са домородцима док их се нме доведе до нивоа статистичке грешке.

  Зато је, @Деда Ђоле, сваки колонојални управник над Србима недовољно „добар“.
  Истекао рок за „мали народ“ реторику – мора да се делује конкретније
  А непрочитани Константновић, као васколико опрадање, недовољно схваћен и неефикасно примењен. Отуд искачу ови столетни колумнисти у повоју на које сте нам љубазно скренули пажњу – да убрзају ствар.

  An pak tudi: и даље вишак Срба. Много бре тих трећина, то мора више да се реши.
  Трећине са више самопрегора да се упрегну у саморазарање. И то из сопственог буџета.

Оставите коментар