Фридом хаус: Србија први пут од 2003. испала из групе демократија у „хибридне режиме“

У Србији се негативни показатељи у демократским реформама и методама владавине бележе пет година заредом, наводи Фридом хаус

На дневни ред скупштинских седница стављани су готово искључиво предлози владајуће већине, оцењује Фридом хаус (Фото: Танјуг)

Србија у новом годишњем извештају Фридом хауса први пут после 2003. није сврстана у „делимично консолидоване демократије” већ у категорију „хибридних режима” у којима је власт заснована на ауторитаризму као последици непотпуне демократске промене. Како се наводи у извештају „Земље у транзицији”, којим је обухваћено 29 земаља бившег СССР-а и Источне Европе, корак у назад из категорије „делимично консолидованих демократија” у категорију „хибридних режима” поред Србије начинила је и Црна Гора, док су Косово и Северна Македонија једини у региону Западног Балкана остварили напредак.

Појам „хибридни режим” односи се на државе у којима власт истовремено може да спроводи политичку репресију и расписује изборе, у којима су демократске институције крхке и постоје значајни изазови у одбрани политичких права и грађанских слобода.

„На Балкану су вишегодишње заробљавање државе, злоупотребе власти и „чврсте тактике” које користи Александар Вучић у Србији и Мило Ђукановић у Црној Гори, довели до тога да су први пут од 2003. те земље испале из категорије демократија”, наводи Фридом хаус. Додаје се да се та промена догађа у време када је процес приступања ЕУ запао у неслагања и више не служи као пример за демократску реформу, када политика великих сила и транснационалне дипломатије претварају Балкан у геостратешку шаховску таблу.

У Србији се негативни показатељи у демократским реформама и методама владавине бележе пет година заредом, наводи Фридом хаус.

У делу извештаја који се односи на Србију наводи да је владајућа Српска напредна странка (СНС) од доласка на власт 2012, систематски ограничавала могућности опозиције да буде укључена у управљање државом.

На дневни ред скупштинских седница стављани су готово искључиво предлози владајуће већине, а СНС „да би ограничила надзор над сопственим предлозима, искључује опозицију из парламентарних одбора и предлоге преплављује непотребним амандманима, који бивају укључени у време одобрено за парламентарну дебату, наводи се.

У извештају се указује и на праксу усвајања закона по хитном поступку, процеса који би требало да буде примењен искључиво у ванредним ситуацијама и истиче да је током 2019. више од половине закона у Србији усвојено по хитном поступку.

Наводе се и оцене посматрача Савета Европе и ОЕБС да су последњи парламентарни избори 2016. године показали да СНС „злоупотребљава већину, замагљује разлику између државних и партијских активности, врши притисак на бираче, нарочито оне запослене у јавном сектору”.

Резултат свега наведеног је бојкот опозиције у раду парламента јер „не осећају да могу ефикасно да се залажу за промену политике”, наводи Фридом хаус али и додаје да „иако је маневарски простор политичких опонената власти сужен, у лошим условима увек треба додатно размотрити могућности институционалне борбе”.

Укупно гледано, извештај Фридом хауса показао је да се у целом посматраном региону бележи пад демократских показатеља. Број земаља оцењених као демократије никада није био нижи од 1995, када је први пут објављен овакав извештај – од укупно 29 земаља 10 су демократије, 10 хибридни режими и девет ауторитарни режими.

Косово и Северна Македонија једини су из региона по оцени Фридом хауса остварили напредак у односу на прошлогодишњи извештај, али су и они у групи „хибридних режима”.

У тој категорији су и Албанија и БиХ, док је Хрватска сада једина из региона у групи делимично консолидованих демократија.

Извештај „Државе у транзицији” Фридом хауса процењује статус демократског развоја што се изражава „оценом демократије” од један до седам. На основу тога државе су сврстане у категорије „консолидованих ауторитарних режима – од 1.00 до 2.00, „полуконсолидоване-консолидоване ауторитарне режиме” – 2.01 до 3.00, „транзиционе хибридне режиме” 3.10 до 4.00, „полуконсолидоване демократије” – 4.01 до 5.00 и „консолидоване демократије” – 5.01 до 7.00.

Наслов: Стање ствари

(Политика, 6.5.2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Каква случајност, да су у трагичном ХХ столећу нехумани, неморални, манипулативни и емоционално инфантилни међународни финансијери, тзв. „велики изабраници“ и тзв. „велики кадрови“, који воде свет, довели на исту линију Сер-а Базила Захарова (Sir Basil Zaharoff, Oct. 6, 1849, Muğla, Tur.— Nov. 27, 1936, Monte Carlo), озлоглашеног трговца оружјем и Ђорђа Сороша ( Georg Soros – György Schwartz) који је рођен у Будимпешти, у Мађарској 1930, и његово озлоглашено „Отворено друштво“, јер им је циљ стварање новог међународног човека, изазивање хаоса, развијање презира и непослушности у односу на све ауторитете признате Хришћанством и уништење традиција.

    Сорошев тзв. „Институт за отворено друштво“ служи у више од 60 земаља Блиског Истока, Средње Азије, Источне Европе, (Јужне) Африке и Латинске Америке на штету несрећних грађана. Његово дело је и тзв. „Наранџаста револуција“ у Украјини…

Оставите коментар