Млађан Ђорђевић: Моји идеали нису губерније и цртање граница већ војно-неутрална Србија у ЕУ

Иако нисам члан ниједне странке, данас сам део побуњеног народа у борби да Србију ослободим ове нестручне, лоповске и издајничке власти, рекао је Млађан Ђорђевић

Млађан Ђорђевић (Фото: Лична архива/Данас)

Протести су својом масовношћу, достојанством и трајањем изненадили и власт и опозицију, али су довели до два важна резултата.

Прво, протести су ослободили људе страха и показали сву огољеност диктаторског режима, и друго, кроз Споразум са народом довели до одлуке српске опозиције о бојкоту, који је највећи политички капитал ових протеста и нерешив проблем за Александра Вучића.

Зато је он од самог почетка западним амбасадама говорио да иза протеста стоје Русија и руске службе, да их они организују и финансирају преко мене, док је у исто време највишим државним званичницима Русије представљао протесте као шарену револуцију, украјински сценарио и Мајдан.

Наравно да и једни и други знају да је то лаж и одраз његове шизофрене политике, да протести нису ни антируски ни антизападни, већ су усмерени против мафијашке власти Александра Вучића, каже у разговору за Данас Млађан Ђорђевић, бивши саветник председника Србије Бориса Тадића и секретар Савета за Србе у региону.

Како видите себе у политици Србије, будући да се у медијима и на друштвеним мрежама појавила спекулација да би неко Вашег јавног профила – чувар веза с Русијом и чувар Косова – могао бити успешан председнички кандидат?

Прочитао сам предлог господина Цвијетина Миливојевића, кога заиста уважавам. Пре свега, не доживљавам себе као чувара веза са Русијом. Србија има дубоке историјске, верске, културне и економске везе са Русијом, као и са Европом, и тим везама не треба чувар, оне су нераскидиве. С друге стране, рођен сам у селу Смаћ код Призрена и природно је да бринем о Космету.

Као што сам се 90-их борио против тоталитарног режима Милошевића, данас видим себе у борби против још горег тоталитарног режима његовог ратног министра за информисање, Александра Вучића.

Један ранији протест Покрета (Фото: Танјуг)

И тада, као и сада, је за борбу потребна шира коалиција снага са целог политичког спектра. Зато сам почетком 90-их био и на оснивачком конгресу ДС-а у Дому омладине и на оснивачкој скупштини СПО-а. Био сам активни учесник Деветомартовских демонстрација, у Ректорату УБ Милошевићу пред телевизијским камерама тражио да поднесе оставку, а заједно са владиком Григоријем, Драганом Ђиласом и другим студентима водио студентске протесте 1992.

Путовао сам Европом, живео неколико година у Америци, много пута био у Русији, али волим Србију и она ми је најважнија и највреднија. Иако нисам члан ниједне странке, данас сам део побуњеног народа у борби да Србију ослободим ове нестручне, лоповске и издајничке власти.

Зашто тако карактеришете власт?

Зато што Вучић нема никакву политику осим очувања своје власти због чега он већ осам година стално лаже, држи људе у сиромаштву и страху, уцењује их и притиска. Он због свог рејтинга измишља спољне и унутрашње непријатеље, дели нас на подобне и неподобне. То да је његов режим антидемократски и супротан европским вредностима је лако видљиво и свима јасно. Он је подједнако штетан за оне који баштине конзервативне вредности традиције и патриотизма, као и за оне који негују либералне вредности слободе и једнакости. Он настоји да држи под контролом оба та блока, стварајући и нудећи лажне „грађанисте“ и лажне „националисте“, којима је заједничко да нападају идеје ових других, али никако њега који је све, а у ствари ништа.

У том контексту мислим да је потребно пуно разобличавање те његове позиције и нека врста синергије обе групе. Ја припадам групи која баштини традиционалне вредности, али у потпуности подржавам све који се истински боре за модерну и грађанску Србију. Уосталом, ја нисам био саветник радикалског председника, већ демократског, Бориса Тадића. Моји идеали нису губерније и цртање граница, већ снажна, војно-неутрална Србија у ЕУ.

С обзиром на то, како гледате на протесте верника у Црној Гори?

У Црној Гори се види да народ више не може да трпи диктатора на власти. У литијама учествују и Срби, и Црногорци, и православци, и католици, и муслимани. Протести су пробудили достојанство Црне Горе које је режим деценијама уништавао. Митрополија црногорско-приморска и друге епархије СПЦ на том простору су једина канонска православна црква и Срба и Црногораца, и, као такве, покренуле су протесте због тог несрећног, антиуставног закона који је власт донела да би спровела пљачку црквене имовине. То је био окидач и отворила се жива рана у црногорском друштву, експлодирало је незадовољство због криминала и корупције. Народ у Црној Гори хоће да ослободи заробљену државу и показује мудрост и стрпљење, не наседа на провокације власти и марифетлуке Ђукановићевих спин-доктора. Апсурдно је да овим антицивилизацијским законом Мило Ђукановић руши државност и стабилност Црне Горе, а да је митрополит Амфилохије са верним народом брани. Црногорски режим је огољен. Ово што се дешава на улицама црногорских градова је народно суђење једној пљачкашкој екипи која је ојадила Црну Гору.

Мило Ђукановић и Александар Вучић (Фото: Корени)

Да ли верујете да Мило Ђукановић може да буде смењен и каква би то била нова власт у Подгорици?

О томе ко ће владати у Црној Гори после ове мафије одлучиће народ Црне Горе. Народ се пробудио и верујем да више нико неће моћи да га превари, понижава и пљачка. Та ситуација је синдром целог Балкана. Ђукановић у Црној Гори, Вучић у Србији, Рама у Албанији, Тачи на Косову и Метохији, то је тај криминални картел који одржава атмосферу сукоба на Балкану, који се клања Западу, а намигује Русији, а само гледају како ће да опљачкају свој народ. Нико од њих не жели ни да помене демократију, а камоли да учини нешто у корист демократије. Неминовност је да се у читавом региону покрену процеси против државних мафија јер ће само тако регион моћи да „продише“, да се ослободи из овог казамата.

Како видите даљи развој протеста у Београду сада када је група „1 од 5 милиона“ решила да иде на изборе?

Да вас подсетим, ови протести нису настали због лошег квалитета хране у студентским мензама или лоших материјалних услова у позориштима, већ као реакција на покушај убиства једног од лидера Савеза за Србију, Борка Стефановића. Први протестни скуп против политичког насиља је одржан у Крушевцу недељу дана након тог догађаја, а из Крушевца је први протест у Београду заказао Драган Ђилас. Као што и сами знате, протести су се наставили и биће настављени, јер они нису власништво групице студената и било кога другог, већ су то протести побуњених грађана. Од дана када је српска опозиција прогласила бојкот, протести су у функцији промовисања ове идеје и они ће се, уверен сам, ширити даље по Србији.

Какав је Ваш став о бојкоту избора?

У Србији од 2012. године и доласка радикалско-јуловске власти немамо слободне изборе, већ намештене и покрадене са унапред познатим резултатом. Да би се нешто бојкотовало, то треба да постоји. Ни ове, 2020. године не постоји ниједан услов за иоле слободне изборе, а избори су или слободни или нису избори. Зато српска опозиција не бојкотује нешто што не постоји, већ се бојкотом лудила у ком живимо бори за стварање услова за прве слободне и фер изборе у Србији од 2012. Србија је заробљена земља и у заробљеној земљи нема слободних градова. Зато бојкот мора бити на свим нивоима и послужити као решето које ће одвојити жито од кукоља.

Фото: Андрија Вукелић/Танјуг

Да ли ишта мења смањење изборног прага на 3 одсто?

Даном проглашења бојкота од стране српске опозиције бојкот је успео, јер у таквој Скупштини Србије неће бити представника опозиције и она неће имати легитимитет за доношење одлука од националног интереса. Српска опозиција неће признати било какве одлуке такве Владе и такве Скупштине по тим питањима. Скандалозна одлука о смањењу цензуса на 3 одсто два месеца пред изборе показује сву панику режима у жељи да у Скупштини има представнике лажне опозиције и грађанске и националне оријентације које би јој давале легитимитет. Пошто није усвојен мој предлог да на овим изборима цензус буде 0, имам нови предлог о степенастом цензусу: да цензус за странке Чеде Јовановића, Јова Бакића, Александра Оленика, Зорана Живковића и Татјане Мацуре буде 0.1 одсто, за Метлу, Србију-21 и посланички клуб ДС-а 1 одсто, а за СПАС и Српске радикале 1.5 одсто, јер је и цензус од 3 одсто за све њих немогућа мисија.

Космет је само димна завеса

Верујете ли да Вучић и његова странка могу да буду смењени само ако направе лош споразум поводом Косова?

Александар Вучић има подршку делова међународне заједнице јер је пре доласка на власт обећао решавање питања Космета потписивањем правно обавезујућег споразума и давањем столице у УН тзв. Косову. Ми му не смемо дозволити да зарад своје фотеље и власти мења Космет, али он и његова странка ће бити смењени и због тога што су опљачкали Србију, презадужили ову земљу, распродали природне ресурсе и друго благо Србије због провизије, отерали стотине хиљада људи из земље, у својим медијима цртали мете после којих су убијени Оливер Ивановић и његов кум Димитрије Јанићијевић, чија убиства до данас нису решена. Космет је само димна завеса за крађу и криминал. Вучић, Тачи, Рама, па и Ђукановић не желе споразум о Космету. Они само желе још пар година мандата да тај неки споразум „имплементирају“ – дакле да пљачкају и униште све. То је сан балканске мафијашке уније.

А живот људи на Космету – Албанаца, Срба, Муслимана… то њих не занима. Због тога је Космет важан. Продаја, подела или признање независности Космета не решава проблем. Напротив, то би отворило друге проблеме – довело до нестабилности и нових етничких сукоба и продужило власт криминалаца. Због тога је то издаја и ко год на њу пристане, тај ће то скупо платити.

Ђукановића чува погрешна политика Београда

Како видите изјаву министра здравља Златибора Лончара да „гледа да у здравству не буде Црногораца који не знају српски“?

Ништа Ђукановића тако добро не чува на власти колико погрешна, радикалска политика Београда. Чињеница да је Златибор Лончар данас министар здравља и, незванично, како се прича, шеф БИА, је поражавајућа. Његова изјава је одраз глупости и оно што Ђукановићу од званичног Београда и треба у његовој борби за очување власти. Те речи нису случајни гаф контраверзног доктора, већ, уверен сам, помоћ Александра Вучића, јер, сетите се, он је први дао шовинистичку изјаву да више нема Црногораца у српским службама безбедности.

Молитвено окупљање у Никшићу 9. 2. (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

Истим оним језиком који напада Лончар говоре и Срби и Црногорци који су у протестним литијама по црногорским градовима. Очигледно је да Златибор разуме само сленг Земунског клана, али и да су и његова и изјава Ивице Дачића дошле су из главе Александра Вучића и спин-мајстора Владимира Бебе Поповића. Они се тим дубоко шовинистичким и екстремно штетним изјавама само удварају свом радикалско-јуловском гласачком телу, док истовремено чине услугу свом партнеру Милу Ђукановићу.

Разговор водила: Јасмина Лукач

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 11. 2. 2020)Категорије:Преносимо

Ознаке:, , , , , , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s