Владика Јоаникије: Наши разговори са Владом као разговори наших предака са агама и беговима

Ово није само историја, јер се у Црној Гори дешава нешто библијско и есхатолошко, поручио је владика Јоаникије

Владика Јоаникије (Извор: Православие.ру)

Епископ будимљанско-никшићки господин Јоаникије изјавио је вечерас у Српској кући у Подгорици да нема ништа да каже о разговорима с Владом и да они личе на разговоре наших предака у тешким временима са агама и беговима.

„Хајде, ипак су то наши људи, али има ту много неповјерења и нису они одустали ни од чега. А то је као кад неко жели некоме да отме дом и кућу, само много теже. Он му узима достојанство, живот, част и све. То је више од материјалног богатства”, рекао је Епископ будимљанско-никшићки током предавања о светосавском духовном наслеђу у Црној Гори

Рекао је да литије и оно што се сада дешава у Црној Гори по много чему личе на саборе из Његошевог Горског вијенца о Тројичину дану и Малој Госпојини и на коло које пјева „из главе цијела народа”.

„И на примјеру Црне Горе показало се да је духовност јача од генетике. И када се духовност нашла угрожена, онда се то распламсало и објединило народ као никада“, казао је он.

Додао је да је сваки освајач и непријатељ вјековима покушавао да завади и разједини наш народ.

„Аустроугарска монархија имала је званични план да завади Цетиње и Београд. Затим, ту су били планови да буде што већа Албанија и што мања Србија… Да ли је данас другачије? Ипак, наш народ није се још увијек потпуно раздијелио и на овим литијама дошло је до великог измирења”, казао је Епископ будимљанско-никшићки.

Владика је посебно нагласио да у литијама има нешто есхатолошко.

Молитвено окупљање у Подгорици, 9. 2. (Фото: Борис Пејовић/ЕПА)

„Ово није само историја, јер се у Црној Гори дешава нешто библијско и есхатолошко. Владика Теодосије, када је био на литији у Никшићу, рекао је да никада није имао љепши осјећај празника васкрсења. Увјерен сам да на литијама са нашом дјецом и нашим народом упоредо иду, невидљиво, и Божији анђели”, нагласио је Владика Јоаникије.

Он је упозорио да власт намјерава, не само да отме светиње, већ да затре и вјеру и народ.

„Нема никакве сумње да је то јадан зли наум. Међутим, ово је божански моменат који нас је сабрао. Ово је рефлекс из костију наших предака који су за вјеру живјели, страдали и крв проливали”, објаснио је он.

Упозорио је да ипак ништа још није готово, да се наш народ и наша Црква налазе на Голготи, али да нас Господ кријепи и да се у литијама ових дана због тога осјећамо узвишено.

Прокоментарисао је и ријечи предсједника ДПС-а Мила Ђукановића који мошти Светог Василија Острошког назива костима.

„Овај наш необразовани предсједник и човјек – спаљена душа што се тиче духовности и културе, он је рекао кости. Наш народ, и вјерујући и невјерујући, ако је икада неког поштовао онда је то Свети Василије“, истакао је Владика.

Поручио је да је Свети Василије Острошки живи светац који нас сигурно данас предводи.

„Он нас је онако окупио у Никшићу, узео на себе оно зло вријеме. Сви су се сквасили до голе коже. Да су се негдје друго сквасили већина би се поразболијевала, али нико се није разболио и, колико ја знам, то је чак била као нека бања. А после нам је Бог послао лијепо вријеме и свечаности који су заиста Божји дар и благослов. И ове литије задивиле су, не само наш српски народ него и цио свијет”, казао је Владика будимљанско-никшићки.

Владика Јоаникије је упозорио да само власт може на литијама нешто да подметне и да изазове инциденте.

„Не треба се суздржавати и казати да једино, уколико би се догодили неки инциденти на литијама, то ће власт да инсценира. Они су се томе извјештили свих ових претходних година”, закључио је Епископ будимљанско-никшићки господин Јоаникије.

Радосав Радо Војиновић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Митрополија црногорско-приморска, 15. 2. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

3 replies

 1. „Спаљена душа“- најубедљивији израз преосвећеног владике за неког нашег политичара, моћног човека у нас, уопште. Треба да запамтимо ту квалификацију, не тек олако изречену оцену, рекао бих!?
  Она је много тежа, и по оног коме је изречена, и за целу плејаду моћника разних дела, које тај представља и на неки начин персонификује, од претходно изреченог да се ради о „необразованом човјеку“. Образовање се може стећи, знање надокнадити, али разореност душе може се излечити само усрдном молитвом и боравком у манастиру.
  Ђукановић је на политичком одласку, броји последње недеље и месеце; иако му није лако, требало би да чује шта му је владика, дискретно, поручио.

 2. Хвала Богу, Светом Василију Острошком и онима кроз које нам се обраћају и осветљавају Пут.

  Хвала многострадалном а усталом народу.

  Хвала Владико.

 3. На многаја љета, Преосвећени владико Јоаникије! Нека је Бог с Вама, Вашом браћом епископима, и целим нашим народом!

Оставите коментар