Скупштина Србије: Цензус снижен на три одсто, најмање 40 одсто жена на посланичким листама

Изменама Закона о избору народних посланика цензус спуштен са пет на три одсто

Скупштина Србије (Фото: Анђелко Васиљевић)

Скупштина Србије усвојила је измене Закона о избору народних посланика и Закона о локалним изборима којима је изборни цензус снижен са пет на три одсто.

Измене Закона предвиђају да странкама националних мањина није потребно да остваре три одсто како би им били додељени мандати, при чему се при расподели мандата применом система највећег количника, количници изборних листа странака мањина увећавају за 35 одсто.

Изборну листу странке или коалиције странака националних мањина проглашава Републичка изборна комисија (РИК), која може да затражи мишљење надлежног националног савета о томе да ли је подносилац изборне листе странка националне мањине или коалиција странака националних мањина.

У оквиру измена закона прихваћен је и предлог народне посланице Гордане Чомић да на изборним листама мора бити 40 одсто мање заступљеног пола, односно жена, а према усвојеним амандманима, по редоследу на листи на сваких пет места мора бити два кандидата мање заступљеног пола.

За измене закона гласало је 157 посланика.

Током расправе председница Скупштине Србије и посланица Српске напредне странке Маја Гојковић рекла је да се изменама ради велика ствар и да је у Скупштини и сада нешто више од 37 одсто жена.

Посланица Српске радикалне странке Вјерица Радета рекла је да нису потребне квоте да би жене напредовале у политици и да ће овим изменама закона жене бити у горем положају него раније, јер је раније на три посланика морала да буде једна особа мање заступљеног пола.

Она је истакла да ће се то одразити посебно на изборе на локалу, јер многе групације освоје мање од пет одборничких места.

По изгласавању измена закона о већем броју жена на листама, Гојковић је честитала свим женама у Србији.

Посланици политичких организација које су део Савеза за Србију и покрет Доста је било и даље бојкотују седнице Скупштине Србије, осим посланице Демократске странке Гордане Чомић која је овој седници присуствовала.

Закон ће ступити на снагу у року краћем од осам дана од објављивања.

Петар Гајић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Н1, 8. 2. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар