Владимир Бојовић: Умрежавање на свим нивоима, с вером у победу и виши циљ

Седми учесник нашег виртуалног округлог стола „Матица и расејање – како даље“ је Владимир Бојовић (Окланд, Нови Зеланд)

Дизајн: Небојша Ћосић

Уместо увода

После успешно одржаног састанка СТАЊЕ СТВАРИ УЖИВО 2 на тему „Матица и расејање – како повратити изгубљено поверење“, одлучили смо да покренемо други округли сто (први је био „Српска култура сећања и Јасеновац – изазови и одговори“) на тему „Матица и расејање – како даље“.

Обратили смо се низу успешних појединаца, како у матици тако и у расејању, са молбом да одговоре на следећа два питања: 1. Како оцењујете тренутни однос матице и дијаспоре? Шта је најслабија карика у том односу? 2. Шта урадити да се сарадња матице и дијаспоре унапреди?

Уверени смо да производ ове „мисаоне фабрике“ неће бити само прецизна анализа стања ствари, већ и конкретна акција.

Владимир Бојовић (Фото: Лична архива)

Владимир Бојовић је рођен 1968. у Пријепољу, где је завршио основну и средњу школу. Дипломирао је 1994. на Математичком факултету у Београду. Од 1998. године живи и ради на Новом Зеланду. Бави се информационим технологијама. Отац је троје деце. Од 2015. уређује и води Радио „Тамо далеко“ – звучни недељник из српске историје, културе и духовности.

Како оцењујете тренутни однос матице и дијаспоре? Шта је најслабија карика у том односу?

Матица је у традиционалном схватању национална држава где највећи део неког народа живи. Дијаспора би били они који су негде далеко од матице и у просторном смислу, али и у културном и информационом.

У српском случају матица је изгубљена 1. децембра 1918. године. Престала је да постоји српска држава која би водила рачуна о српском народу. Од тада немамо мајку – имамо само маћехе, а од распада СФРЈ их имамо неколико. Њих групним именом зовем Отаџбина, са великим „О“ и не желим да их раздвајам. Отаџбина је окупирана, очерупана и под колонијалном управом.

С друге стране, данашњи свет је, захваљујући модерним технологијама, све мањи и мањи. Ем се брже и јевтиније стиже с краја на крај света, ем су информације брже и доступније. Тако је могуће физички живети на другом крају света а умом и душом бити 100% у Отаџбини. На пример, иако живим на супротном крају света од Отаџбине ја могу да се прочитам „Стање ствари“ чим се пробудим, да у колима слушам интернет радио станицу на српском, а да поподне на малом екрану гледам на YouTube-у (у мом преводу „ТиЦевчи“) одабране садржаје на српском. Дакле, могуће је имати лето у јануару, ићи на посао и свакодневно ван куће комуницирати на енглеском, а опет живети у српском културном простору.

По мом мишљењу, најслабија карика у односу матице и дијаспоре су нереална очекивања. Превелика су очекивања дијаспоре од клонуле и згажене Отаџбине, а исто тако и оних у Отаџбини од дијаспоре која се бори да опстане и чудом опстаје у нимало пријатељском окружењу.

Наша ситуација није завидна, али чињеница да још увек постојимо је једно велико Божије чудо које свима нама треба да да снаге да истрајемо. Само, морамо да се наоружамо стрпљењем и чврстом вером. Нема места очајању и предаји.

Шта урадити да се сарадња матице и дијаспоре унапреди?

Оно што не треба нипошто радити је наступати на следећи начин:

  1. Ја кажем: „Требало би урадити то, то и то.“
  2. Ја причам а нико ме не слуша.
  3. Ми смо потпуно неорганизовани и најгори смо! Ја сам дубоко разочаран(а)!

Уместо овога:

  1. Ако мислиш да нешто треба урадити онда крени да радиш.
  2. Ако препознаш да је твој брат или сестра започео нешто вредно труда придружи му/јој се.
  3. Свакога дана радити на српском јединству и развијању свести да смо један исти народ са свим својим врлинама и манама, завичајним карактеристикама и различитостима, али да смо један Божији и древан народ.

Потребно је умрежавање на свим нивоима, с вером у победу и виши циљ. Верујем да свако од нас, без обзира где се налази, може свакога дана нешто корисно да уради за Отаџбину и да, ако Бог да, после сто година лутања опет добијемо мајку и матицу.

Прочитајте још

Погледајте јошCategories: Лаки одговори на тешка питања

Tags: , , ,

2 replies

  1. Велика подршка и поздрав драгом Влади из Београда, од његове старе другарице Тамаре!

  2. Хвала Тамара.
    Пуно поздрава и све најбоље!

Оставите коментар