Бошко Мијатовић: Брегзит, најзад

У Бриселу постоји и страх да им сусед постане Сингапур-на-Темзи – таква Британија би не само постала озбиљан трговински конкурент, већ и живи доказ слабости постојећег модела 

Прослава Брегзита (Фото: Radio Sassex)

Синоћ (31.1) је Британија коначно напустила Европску унију. Тема је свима одавно досадила, па ћу стога дати само пар кратких напомена.

* * *

Коначно решење донело је свима велико олакшање: Британцима, како би затворили једно мучно поглавље своје историје, а Европљанима, да наставе даље са својим пројектом, па како им буде.

* * *

Велика Британија је данас политички веома поцепана на две подједнаке половине и неће јој бити лако да се опет уједини у једно нормално политичко тело. Она поражена половина дубоко верује да јој је отето нешто што јој је припадало, један битан део сопственог (европског) идентитета, док победничка половина мисли да је спасла свој од погубног бриселског насиља.

Прослава Брегзита (Фото: Metro News)

* * *

Неки од водећих медија водили су врло ружну кампању против Бориса Џонсона и Брегзита, као BBC и Фајнешенел тајмс. Бориса су сликали као обичног лажова који нема ни људског ни интелектуалног потенцијала за водећу политичку улогу, што је свакако била прљава пропаганда.

Џонсон сада има шансу да постане озбиљан, можда велики британски државник, свакако већи од патуљака какви су били Камерон и Меј.

До сада се већ одлично доказао, пошто је извео Брегзит далеко лакше и ефикасније него што је ико слутио. Док је Мејова тражила договор са ЕУ по сваку цену и није добила никакве уступке, Џонсон је одмах јасно показао да је спреман да изведе Велику Британију без договора и – одмах добио попуштање Брисела. Само наивни мисле да је попустљивост добра стратегија у тешким преговорима.

Борис Џонсон (Фото: Франк Аугштајн/Ројтерс)

* * *

У ЕУ влада, најблаже говорећи, велика потиштеност. Свима је јасно да је ово један од важних тренутака у животу ЕУ, критична тачка која представља велики изазов за будућност.

ЕУ је створена као пројект са великом будућношћу, који је изазвао велике наде у мир и просперитет на старом континенту. Будућност је изгледала светло, наравно када се реше неке техничке ситнице. Пројект је имао велику привлачну снагу и сиротиња из комшилука потрудила се да се што пре прикључи.

Никоме није падало напамет да једна велика западна земља може да изађе. А може, видимо, незадовољна начином на који ЕУ функционише. Што је још горе, нико није задовољан са ЕУ. Можда би још неко пожелео да изађе, али је то врло компликовано: посебно би тешко било некој земљи са евром као валутом.

* * *

У јавном мњењу ЕУ јасно се чују питања има ли Брисел уопште намеру да поштено размотри свој део кривице за развод са Британијом. Или ће да настави даље као да ништа није било.

Међу политичарима се повремено помене потреба да се озбиљно размотри и преиспита концепт европске интеграције, али то делује декларативно, без озбиљне намере да се и учини. Некако, нико нема озбиљну идеју коју би други могли прихватити.

* * *

У Бриселу постоји и страх да им сусед постане Сингапур-на-Темзи, тј. да Британија постане крајње динамична економија по угледу на источноазијске, а после одбацивања претераних регулација Европске уније и смањивања пореза. Таква Британија би не само постала озбиљан трговински конкурент, већ и живи доказ слабости постојећег модела европске интеграције, па и земља за углед која је успела тек онда када је отишла.

Сити, средиште британске финансијске моћи (Фото: Викимедија)

То би могло донети крах ЕУ.

* * *

А ово је и иначе врло незгодан тренутак за ЕУ.

Хтела би да игра светску улогу, а не зна како. Док су САД, Кина и Русија доминантни играчи на светском пољу, на ЕУ нико не рачуна. Хтела би заједничку војску, а не може да се договори, с тим да, ево, одлази једна од две озбиљније војне силе са нуклеарним оружјем и још чланица Савета безбедности.

Емануел Макрон и Ангела Меркел (Фото: Франце 24)

Додатно, Европска унија је опет у економској стагнацији. Бруто друштвени производ је у последњем кварталу 2019. повећан за тричавих 0,1%, с тим да су економије Француске и Италије смањене. Тужно.

Опрема: Стање ствари

(Србија и свет, 1. 2. 2020)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар