РСЕ: Француска излази са новим принципима за проширење ЕУ

Француска од Европске комисије тражи да до јануара 2020. године објави нову методологију у процесу приступања Европској унији

Фото: Савет Европе

Француска је земљама чланицама Европске уније (ЕУ) послала такозвани нон-пејпер у коме се тражи „обновљени приступ“ у процесу проширења према земљама Западног Балкана. Од Европске комисије (ЕК) се тражи и да до јануара 2020. године објави нову методологију у приступном процесу која би се примењивала приликом отварања приступних преговора са земљама кандидатима.

Радио Слободна Европа (РСЕ) имао је увид у овај документ у којем се наглашава да су „преспоре“ дубоке политичке, економске и социјалне трансформације, које су потребне за будуће приступање Европској унији, те да су недовољне конкретне користи за грађане у земљама кандидатима.

У овом документу, званични Париз потврђује „недвосмислену подршку” европској перспективи земаља Западног Балкана и сматра да цео регион припада Европи по својој историји, култури и географији.

„Ближе везе са Европском унијом једини су начин да се ове државе консолидују, заснивајући се на владавини закона и отвореним и плуралистичким друштвима, бавећи се својим економским и социјалним развојем“, стоји у француском документу.

Принципи на којима Париз инсистира

Наиме, према француском стајалишту, такозвани обновљени приступ требало би да се заснива на четири принципа, који обухватају:

  • постепено удруживање
  • строжије услове
  • опипљиву корист
  • реверзибилност

„Крајњи циљ би био пуно и потпуно приступање“, подвлачи се у овом документу.

Емануел Макрон и Ангела Меркел (Фото: Франце 24)

Целокупан процес придруживања према француском стајалишту би требало да буде „постепенији и подстицајнији“.

„Једном када се преговори отворе, процес интеграције се више не би заснивао на отварању великог броја тематских поглавља, већ на неколико узастопних фаза, које би формирале кохерентне блокове политика и шему коју је ЕУ успоставила, имајући у обзир специфичне карактеристике сваког кандидата, где је то прикладно“, стоји у документу.

Владавина права и основна права, према француском предлогу, остали би интегрални захтев од тренутка отварања преговора и остали би такви у свим областима током процеса.

Такође се предвиђа да би прелазак из једне фазе у другу био детаљно изложен, а углавном би се заснивао на „сталном, неповратном напретку у области владавине права“.

Кандидатске земље би морале да прилагоде своје институционалне и административне способности потреби ефикасног учешћа у различитим политикама. А коначно приступање, према француском предлогу,одлучиће се на основу испуњавања опипљивих циљева економске и социјалне конвергенције.

Француска предвиђа и додатну финансијску помоћ у предприступном процесу за Западни Балкан што подразумева веће предприступне инструменте, али и приступ структуралним фондовима који су сада резервисани само за земље чланице ЕУ.

Ограничавање приступања

Кључни предлог француске државе тиче се усвајања принципа реверзибилности јер се сматра да би то обезбедило кредибилитет и подстицајну природу процеса.

Званични Париз је мишљења да је овај принцип потребан за решавање ситуација у којима држава кандидат, делимично или уопште не испуњава одређене критеријуме, или престаје да испуњава преузете обавезе.

У том случају, према француском документу, одговор ЕУ би био постепен и пропорционалан величини и озбиљности пропуста, а кретао би се од обуставе финансијске помоћи па све до опште суспензије, у случају да су доведене у питање основне вредности Европске уније.

Која је снага „нон-пејпер“ документа

„Нон-пејпер“ је, иначе, неформални документ који се углавном износи у затвореним преговорима унутар институција ЕУ, посебно међу земљама чланицама и има за циљ постизање договора о неком спорном политичком питању.

Француска страна је у више наврата истицала неопходност промене приступа у преговорима о чланству, те је отварање нових преговора условљавала променом методологије. Ово је био разлог зашто је Француска на самиту Европског савета половином октобра блокирала одлуку о отварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

Опрема: Стање ствари

(Радио Слободна Европа, 15. 11. 2019)Категорије:Преносимо

Ознаке:, , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s